Europas Liberale Ungdom: EU skal træde i kraft for Ukraine med styrket samlet forsvarsindustri

EU har pligt til at forsvare demokratiske værdier når de trues, både inden for og uden for unionens grænser. Derfor er tiden til at opruste den fælles forsvarsindustri, skriver Europas Liberale Ungdom.

Af Jacob Robsøe, Laurits Lindegaard, m.fl.
Se faktaboks

Endnu en gang er Europa i krig. Så meget er tydeligt efter, at det russiske regime, anført af Vladimir Putin, i sidste uge påbegyndte en ny offensiv mod Ukraine.

Ukraine er nu genstand for lidelse uden fortilfælde i moderne europæisk historie. Derfor er det vigtigere end nogensinde før, at EU’s ledere sammen står op for de principper og den frihed, vi alle værdsætter så højt.

Alene i løbet af den første uge af invasionen blev mere end en million ukrainere tvunget fra hus og hjem. Dette er begyndelsen på en humanitær katastrofe, som det russiske regime alene har ansvaret for. Den Europæiske Union er nu nødt til at vise, at det er uacceptabelt at krænke andre staters territorie ved at vise at sådanne krænkelser vil blive mødt med alvorlige konsekvenser.

Sanktioner er ikke nok
Det er ikke nok at fordømme Ruslands handlinger med kønne ord. EU er nødt til at støtte Ukraine på hver tænkelig måde. Dette inkluderer støtte i form af medicinske forsyninger, humanitær bistand, transport, militær træning, våben leverancer, og retten til at søge asyl i EU.

De nylige sanktionspakker spiller selvfølgelig en vigtig rolle, men de er ikke tilstrækkelige til at afskrække Rusland. Et konkret og effektivt værktøj, som dog vil have massiv indvirkning på den russiske økonomi, er udelukkelsen af landet fra det internationale transaktionssystem Swift. Ligeledes må en permanent afslutning på planerne om at realisere North Stream 2 blive slået fast.

Ruslands handlinger skal ikke misforstås for at være det russiske folks vilje. I de sidste par dage har vi set hvordan adskillige russiske byer har været fyldt med titusinder af demonstranter som protesterer imod det russiske regimes handlinger i Ukraine.

Det på trods af, at det statskontrollerede russiske medieapparat agerer propagandavirksomhed med henblik på at holde det russiske folk uvidende om de sande omstændigheder. Denne propaganda risiker dog ikke alene at holde den russiske befolkning uvidende, men også at opildne til spredning af misinformationer i andre lande.

Den storstilede invasion af Ukraine har fuldstændigt ødelagt den europæiske sikkerhedsstruktur og risikerer kaste hele den vestlige verden ind i en langtrukken krise. Vi har også set indikationer på at Putin ikke kun har Ukraine i sigte, og at han dermed kunne finde på at åbne nye fronter i Østeuropa.

Den fuldstændige mangel på respekt for folkeretten og internationale traktater nødvendiggør mere end nogensinde før, at EU udvikler og styrker vores fælles forsvarsindustri, fordi det der tidligere var utænkeligt, at et EU-medlemsland ville blive invaderet af fremmede magter, ikke længere er så svært at forestille sig.

Pligt til at forsvare
EU har en pligt til at forsvare demokratiske værdier, når de trues, både inden for og uden for unionens grænser. Hele EU har underskrevet en solidaritetserklæring, som betyder at hvis ét land bliver udsat for militære aggressioner, så kan de forvente støtte fra resten af unionen.

Men for at optimere mulighederne for dette, så er det nødvendigt at EU-integrationen på sikkerheds- og forsvarsområdet bliver opprioriteret i fremtiden. Samtidig skal en del af EU’s budget øremærkes unionens forsvarsindustri, for at sikre genoprustning på vores egne vilkår, mens vi intensiverer det fælles forsvarssamarbejde.

Det har være en historisk dyster uge i Europa. Tiden er kommet til at forsvare den frihed, som vi i årtier har taget for givet. EU har nu muligheden for at føre an i kampen for demokrati og vise, at sammen er vi større. At vi sammen kan gøre en forskel. Hvis ikke nu, hvornår så?

{{toplink}}

Forrige artikel Mellemfolkeligt Samvirke: Erhvervslivets topledelser er fortsat fritaget for klimaansvar Mellemfolkeligt Samvirke: Erhvervslivets topledelser er fortsat fritaget for klimaansvar Næste artikel Debattør: Vi bør bekæmpe propaganda med mere ytringsfrihed - ikke mindre Debattør: Vi bør bekæmpe propaganda med mere ytringsfrihed - ikke mindre