Eurolande efterlader Danmark på sidespor

KLUMME: Efter euro-topmødet onsdag, blev det igen gjort klart, at Danmark står uden for indflydelse, når det gælder vigtige økonomiske beslutninger. I en tid hvor den økonomiske integration i EU vokser, bør Danmark være helt med, mener denne uges klummeskribent, Sinne B. Conan.

Af Sinne Backs Conan,
Europapolitisk Chef i DI

Open heart surgery. Sådan blev topmødet i aftes og i nat betegnet af en kommentator. Der stod også meget på spil - ikke bare for eurozonen, men for hele EU og dermed også Danmark.

Næsten 60 procent af den danske eksport, svarende til en værdi på mere end 500 milliarder kroner, går til EU og holder samtidig gang i 450.000 danske arbejdspladser. Det er det helt korte svar på, hvorfor det ikke er nogen god idé at stå uden for døren, når eurogruppen træffer beslutninger.

Danmark afhængig af europæisk økonomi
Med topmødets konklusioner er det blevet tydeligere end nogensinde før, at Danmark er tvunget til at stole på eurolandenes evne til at løse vores økonomiske kvaler. Simpelthen fordi vi med vores fastkurspolitik og vores totale handelsmæssige integration via det indre marked er dybt afhængige af Europas økonomi og købekraft.

Efter topmødet er det også blevet tydeligt, at Europa udvikler sig i to spor. Danmark er desværre drejet fra, og vi befinder os på sidesporet. Det er næsten 40 år siden, vi indtrådte i EF, men netop i denne uge står det klart, at EU’s fremtidige økonomiske samarbejde aldrig har været vigtigere for Danmark. Desværre har vores euroforbehold heller aldrig været mere begrænsende. Det må være på tide, at vi kommer helt med.

Internationalt udsyn og samarbejde er essentielt for dansk udvikling og jobskabelse. Således kan vi glæde os over, at rets- og forsvarsforbeholdene endelig bliver sat til afstemning. Det er nemlig åbenlyst, at de blokerer for danske borgeres interesser.

Beklageligvis må jeg nok acceptere, at vi ikke får en folkeafstemning om euroen i den nærmeste fremtid. Men regeringen og Folketinget har et stort medansvar for at tage en diskussion med befolkningen om, at euro-samarbejdet er omdrejningspunktet for Danmarks økonomi, vækst og konkurrencevene. De må forklare, at de sidder uden for døren, når disse grundlæggende rammer for Danmarks fremtid fastlægges.

Større behov for økonomisk integration
De sidste dages topmøder i Bruxelles har medført yderligere krav om markante og nødvendige opstramninger i EU-landenes økonomi. Opstramninger som også Danmark må overholde til punkt og prikke.

Sagen er blot, at Danmark ingen indflydelse har haft på, hvordan disse grundvilkår for dansk økonomi og konkurrenceevne ser ud – alene fordi, vi ikke er med i euroen. Og tag ikke fejl, udviklingen fortsætter med hastige skridt. Behovet for økonomisk og fiskal integration i Europa er presserende, og der vil allerede i december blive truffet nye vidtgående beslutninger, når stats- og regeringscheferne igen trykker hænder og lukker aftaler i Bruxelles. Også denne gang vil der være en overhængende risiko for, at Danmark må forlade forhandlingerne, før de for alvor kommer i gang. 

Så midt i glæden over nattens resultater er der også frustration over, at vi ikke er rigtigt med. Danmarks snart 40-årige medlemskab ligner en rigtig midtvejskrise.

Forrige artikel Nyt web-TV om Europa - Bideo.dk Næste artikel Korruption bliver valgtema i Kroatien Korruption bliver valgtema i Kroatien