EU vil tredoble støtten til landbrugspromovering

REKLAME: EU opgraderer sin støtte til promoveringen af det europæiske landbrugs herligheder til omverdenen. Men pengene risikerer at gå uden om Danmark, hvis snittet lægges forkert, frygter Landbrug & Fødevarer.

BRUXELLES/KØBENHAVN: Der skal bruges flere EU-penge på at promovere europæisk landbrug uden for Unionens grænser.

Det er budskabet fra EU's landbrugskommissær, Dacian Ciolos, der i sidste uge præsenterede et nyt forslag til en opgradering af de salgsfremmeordninger, der finansierer reklamefremstød for det europæiske landbrug både inden og uden for Unionens grænser.

Under parolen "Enjoy, it's from Europe" foreslår EU-Kommissionen frem mod 2020 gradvist at flerdoble støtten til salgsfremme af europæiske landbrugsprodukter fra et budget på 61 millioner euro i 2013 til 200 millioner euro i 2020.

Heraf skal 75 procent af midlerne gå til fremstød i lande uden for EU.

Den europæiske landbrugskommissær, Dacian Ciolos, påpeger, at der særligt på nye vækstmarkeder, som for eksempel Sydøstasien, er penge at hente for europæisk landbrug.

"Vi har et stort potentiale til at tjene på efterspørgslen i vækstøkonomierne, ikke mindst på deres efterspørgsel på kvalitetsvarer, på autenticitet og på specialiteter, hvor Europa virkelig har noget at skulle have sagt," siger Dacian Ciolos.

Landbruget glæder sig...
Hos Landbrug & Fødevarer byder man EU-Kommissionens forslag velkomment.

"Vi ser det som et vigtigt instrument for at udvide eksporten til andre lande, fordi vi er i konkurrence med USA, Canada og Sydamerika, der har tilsvarende store programmer," siger Erik Enevold Kam, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

De er glade for det øgede budget, for enklere ansøgningsprocedurer og for muligheden for at informere både internt i Unionen og udadtil om fødevaresikkerhed samt de miljø- og dyrevelfærdskrav, som europæiske landmænd producerer under.

... men frygter snæver støtte
Landbruget er dog bekymret over den vægt, som Kommissionen tilsyneladende lægger på de europæiske kvalitetsordninger som for eksempel geografisk oprindelsesmærkning. Ordningerne, der gælder for for eksempel parmaskinke, skotsk oksekød og feta, er ikke noget, som dansk landbrug er storforbruger af.

Derfor appellerer erhvervet til, at EU's ministre og parlamentarikere får slået fast, at ordningen gælder landbrugsprodukter generelt.

"Der er masser af gode takter i Kommissionens forslag. Men hvis det dybest set kun er parmesanost og parmaskinke og andre små, begrænsede produkter, det kommer til at gælde, så kan vores begejstring selvfølgelig ligge på et meget lille sted," siger Erik Enevold Kam og tilføjer:

"Vi har brug for en fleksibel tilgang, som ikke på forhånd udelukker enkelte produkter og temaer."

Dansk kursskifte
I flere år har skiftende danske regeringer stemt nej, når støttekronerne til salgsfremme af landbrugsprodukter skulle uddeles. Forklaringen har været, at salgsfremme havde for meget lighed med eksportstøtte.

Nu ønsker den danske regering med fødevareminister Karen Hækkerup i spidsen at ændre den danske stemmepraksis.

Argumentet fra Karen Hækkerup lyder, at ordningen i dag i højrere grad understøtter "gode ting" såsom økologi og sund mad, hvilket Danmark bør have mulighed for at bakke op om.

Samtidig håber hun, at en mere pragmatisk dansk stemmepraksis vil gøre, at regeringen får større indflydelse på den reform, som landbrugskommissær Dacian Ciolos netop har præsenteret.

EL: Vi rammer den tredje verden 
Mens Venstre, der bestred fødevareministerposten før valget i 2011, støtter de nye toner fra regeringen, er Enhedslisten skeptisk.

"Jeg kan være bekymret for, at vi er på vej tilbage til en situation, hvor man med EU-støttemidler understøtter eksport af fødevarer fra EU, som er med til at undergrave landbrugsproduktionen i tredjeverdenslande," lød det fra fødevareordfører Per Clausen i september i år.

Inden reformen af EU's salgsfremmeordning kan gennemføres, skal det godkendes af både Europa-Parlamentet og medlemslandene i Ministerrådet.

,

Forrige artikel Nye filmstøttekriterier ændrer ikke ved biograf-lovforslag Nye filmstøttekriterier ændrer ikke ved biograf-lovforslag Næste artikel "EU's indflydelse har lidt et tilbageslag"