EU for de positive

BLOG: Under journalistiske nyhedskriterier hører EU kun til i andedammen, når det handler om kriser og konflikter. Der skal mere fokus på positive EU-nyheder og EU's imponerende bedrifter.

Af Erik Boel 
Landsformand, Europabevægelsen  

Merkel som nazist, voldelige demonstrationer og grådige banker. Typiske EU-historier for tiden, hvis man følger mediestrømmen. Desværre.    

Der findes fortalere og modstandere af det europæiske samarbejde, og faktisk er den førstnævnte kategori i markant stigning, viser en ny undersøgelse fra analyseinstituttet Eurobarometer. På trods af en overvejende snak om gældskrise, euro-spekulationer og arbejdsløshed, mener europæerne altså alligevel, at EU er en god ting.

EU har sikret menneskerettigheder, demokrati og fred for millioner af borgere, og det udmundede for nylig i tildelingen af Nobels Fredspris til EU. Netop fred og ytringsfrihed er de to værdier, som, størstedelen af europæerne mener, er bedst repræsenteret i EU sammenlignet med andre lande eller regioner i verden. Desuden viser tidligere undersøgelser også, at de fleste europæere ser EU som den bedste garant for fred.

Verdens bedste nyheder
For nylig blev kampagnen Verdens Bedste Nyheder lanceret. Kampagnen foregår i samarbejde med mere end 75 danske virksomheder, og begrundelsen er det misforhold, der er mellem, hvordan verden er, og hvad offentligheden tror. En stor del af forklaringen er, at de journalistiske nyhedskriterier centrerer sig omkring død, ødelæggelse og konflikt. Emner uden for andedammen bliver nærmest kun berørt, når der er krise eller noget på spil. Det ser vi også tydeligt i nyhedsmedierne i Danmark, når snakken falder på EU.

Når historierne hele tiden handler om krise, er det let at glemme den måske største succeshistorie: Det Indre Marked, som sikrer tusindvis af arbejdspladser i Danmark, og som i dag er verdens største marked. Det er også let at glemme, at organisationerne, der repræsenterer alt fra lønmodtagere, arbejdsgivere, den danske industri og erhverv, alle bakker fuldstændigt op om det europæiske samarbejde, fordi det suverænt er det, der sikrer vores rettigheder bedst.   

"PositiveEU-nyheder.dk"
Pro-europæerne har en vigtig rolle i at kommunikere de positive historier ud. Jeg synes, Verdens Bedste Nyheder er en hamrende god ide. Jeg ville ønske, at vi snart ser de EU-positive aktører gå sammen om en lignende kampagne, så danskerne får bedre mulighed for at læse positive EU-nyheder. Nyhedsplatformen kunne passende hedde ”positiveEUnyheder.dk” inspireret af en anden hjemmeside, som oplyser om løsningsmuligheder på miljøproblemer.

Det europæiske samarbejde udvikler sig hele tiden. Jeg håber og tror på, at det massive rygstød til det europæiske samarbejde, som Nobels fredspris er, vil overbevise nogle af skeptikerne om, at det europæiske samarbejde virkelig batter noget. EU har sikret menneskerettigheder, demokrati og fred for millioner af borgere. En luksus, som en stor del af verden ikke oplever. Så kan man altid diskutere den institutionelle opbygning eller nogle politiske forslag i EU, men overordnet set kan man ikke diskutere de imponerende bedrifter eller den grundlæggende tanke bag det europæiske samarbejde. Jeg vil ønske, der kommer mere fokus på det fremover.

Forrige artikel Kummerlige forhold i en blødende chaufførbranche Kummerlige forhold i en blødende chaufførbranche Næste artikel Frankrig og Tyskland mener noget forskelligt med ordet ’solidaritet' Frankrig og Tyskland mener noget forskelligt med ordet ’solidaritet'