Dronningen: EU har sikret os opblomstring

NYTÅRSTALE: Efter 40 års dansk EU-medlemskab brugte dronning Margrethe sin nytårstale til at tone rent flag: Unionen har sikret europæisk opblomstring.

En klassisk opbygget nytårstale fra dronning Margrethe adskilte sig i år på ét punkt: Dronningen tog klar politisk stilling for dansk medlemskab af EU. Hun sagde ligefrem, at kontinentet har sikret sig selv og hver borger opblomstring som følge af det europæiske samarbejde.

"I morgen, den 1. januar, er det 40 år siden, at Danmark trådte ind i det europæiske fællesskab. Det europæiske fællesskab blev til på baggrund af et Europa i ruiner efter Anden Verdenskrig. Det blev skabt i erkendelse af, at der nu skulle bygges op og samarbejdes hen over landegrænserne," sagde Dronnningen og føjede så til:

"Med vor indtræden gjorde vi dét tydeligt, som altid har været vore betingelser både økonomisk og geografisk: at vi er en del af den verdensdel, som kaldes Europa, at hele vor kultur, vor historie, vor dagligdag er præget af, at vi er en del af Europa.

 

Det var et stort skridt for os, og det har heller ikke stået uimodsagt; men det er en kendsgerning, at vor verdensdel med det europæiske fællesskab har gennemlevet en opblomstring, som alle har nydt godt af, og at vi har oplevet en omsiggribende fred efter århundreders krig og ufred og gensidig mistro. De goder skal vi værne om."

 

Den enkelte 

Med en slet skjult omskrivning af det kendte citat fra den afdøde amerikanske præsident J.F. Kennedy - at man ikke skal spørge, hvad samfundet kan gøre for én, men hvad man selv kan gøre for samfundet - opfordrede Dronningen den enkelte til selv at tage ansvar for sig og sine midt i en krisetid.

 

"Vi skal passe på med ikke alene at overlade det til samfundet at klare ærterne. Vi må altid begynde med os selv, med vore nærmeste og med dem, vi møder på vor vej. Den enkelte kan betyde uendeligt meget ved en opmuntrende bemærkning, en hjælpende hånd, en hensynsfuld respekt for det andet menneske," betonede Margrethe II. 

 

Advarer unge mod Facebook 

Dronningen tog også især unges store forbrug af sociale medier op:

 

"De moderne kommunikationsmidler med internet og Facebook rummer fantastiske muligheder, men der er også farer forbundet med det. De meget unge kan blive så optaget af det, at de så at sige lever i cyberspace, at virkeligheden leves på anden hånd i et slags udstillingsvindue, hvor det mere gælder om at tage sig ud end om at være sig selv," advarede Margrethe.

Forrige artikel Julesamtale med Helle Thorning-Schmidt Julesamtale med Helle Thorning-Schmidt Næste artikel Fhv. V-spindoktorer sammen om nyt kommunikationsbureau Fhv. V-spindoktorer sammen om nyt kommunikationsbureau