Det sker i EU: Økonomiske karakterbøger, RoundUp og visumfrihed

OVERBLIK: EU-parlamentarikerne tager på delegationsture, men både ministre og kommissærer holder fanen højt i Bruxelles i denne korte uge, der domineres af landenes årlige økonomiske karakterbøger, afgørelsens time for ukrudtsmidlet glyphosat samt flygtningekrisen.  

Tirsdag 17. maj

Dyrevelfærd, klima og markedssituationen
Fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen (V) tager til Bruxelles for at diskutere dyrevelfærd, landbrugets rolle i bekæmpelse af klimaforandringerne samt de seneste udviklinger på fødevaremarkedet. Derudover vil ministrene også se på landbrugets rolle i frihandelsforhandlinger med USA og få en opdatering på det såkaldte NEC-direktivs konsekvenser for sektoren. Direktivet, der skal forbedre den europæiske luftkvalitet, sætter blandt andet store begrænsninger på udledningen af ammoniak for danske landmænd.

 

Onsdag 18. maj

Glyphosat-gyser under opsejling
Eksperter fra de 28 EU-lande forventes under deres todages møde, der starter onsdag, at afgøre, hvad der skal ske med verdens mest udbredte ukrudtsmiddel, glyphosat, der er aktivstoffet i RoundUp. Stoffets europæiske godkendelse udløber med udgangen af juni og vil herefter skulle udfases, hvis der ikke findes en løsning. En udmelding om, at den tyske miljøminister ikke ønsker at støtte en forlængelse, gør det usikkert, om der kan findes et kvalificeret flertal for en ny tilladelse, også selv om EU-Kommissionen er gået med til at nedsætte godkendelsesperioden fra 15 til ni år.

 

Kommissionen uddeler økonomiske karakterbøger
De årlige såkaldte landespecifikke anbefalinger afleveres fra EU-Kommissionen til de 28 EU-lande. Her udlægges det, hvad der kan gøres for at forbedre vækst og beskæftigelse, uden det går ud over de offentlige finanser. Kommissionens anbefalinger skal derefter indlemmes i de hjemlige reformdagsordner.

 

Fredag 20. maj

Asylpolitik og visumkrav
EU’s asyl- og justitsministre mødes i Bruxelles for blandt andet at tage en diskussion om de visumliberaliseringer, der er på bedding med nabolandene Tyrkiet, Ukraine, Georgien og Kosovo. Det er blandt andet spørgsmålet, om der skal indføres en suspensionsmekanisme, der kan aktiveres, hvis der opstår problemer omkring den frie indrejse. Derudover er det flygtningesituationen, der dominerer mødet, herunder status på Tyrkiet-aftalen samt på forhandlingerne om oprettelsen af en europæisk kyst- og grænsevagt.

Forrige artikel Øget sygefravær blandt svenske statsansatte Næste artikel Enhedslisten stiller op til Europa-Parlamentet Enhedslisten stiller op til Europa-Parlamentet