Det sker i EU: Fyret EU-kommissær søger oprejsning

OVERBLIK: EU-dommere skal i denne uge afgøre, om tidligere sundhedskommissær John Dalli uberettiget blev sat fra bestillingen, da han i 2012 måtte gå af i en lobbyskandale. Derudover kommer dyreforsøgsmodstandere til Bruxelles, mens EU-Kommissionen forbereder ny femårs-strategi for migration oven på de katastrofale drukneulykker i Middelhavet.  

Mandag 11. maj
Landbrugsministerrådsmøde
Fødevareminister Dan Jørgensen og co. vil forsøge at blive enige om et nyt sæt regler for økologisk landbrug, som har vakt meget postyr hos danske økologer. Ministrene vil også vedtage konklusioner om forenkling af reglerne for den fælles landbrugspolitik, som er et særligt hjertebarn for den irske landbrugskommissær, Phil Hogan. Derudover vil den danske fødevareminister rapportere til sine EU-kolleger om en nys afholdt konference om svinevelfærd.

Dyreforsøgsbekæmpere kommer til Bruxelles
Det er lykkedes gruppen ”Stop Vivisektion” at samle over en million EU-borgere i et forsøg på at få EU til at forbyde dyreforsøg. Det betyder, at EU-Kommissionen nu skal undersøge, om der skal nye regler til. Gruppen har også ret til en høring i EU-Parlamentet, der finder sted mandag. Det er medlemmer fra udvalgene for landbrug, miljø, forskning og borgerandragender, som vil debattere med gruppen og dens eksperter.

Eurogruppemøde om Grækenland
Eurolandenes finansministre vil blandt andet diskutere Grækenland og de igangværende forhandlinger om en ny liste af reformer, som grækerne skal levere i bytte for lån fra de øvrige EU-lande. Desuden vil euroministrene se på Irlands vej ud af krisen og diskutere skatterammer i de enkelte eurolande. 

 

Tirsdag 12. maj
Dom over Dalli
Den tidligere sundheds- og forbrugerkommissær John Dalli, der blev tvunget til at forlade sin post i 2012 på grund af mistanker om lidt for tætte forbindelser til lobbyister, får tirsdag EU-Rettens ord for, om hans afskedigelse var uberettiget. Den spegede sag involverede maltesiske forretningsmænd, der pralede over for snusproducenten Swedish Match med, at de for et større millionbeløb kunne få kommissæren til at ændre på EU’s snusregler.

Østergaard og co. diskuterer investeringsfond
EU’s finans- og økonomiministre mødes for blandt andet at diskutere den 300 milliarder euro store investeringsfond, som EU-Kommissionen foreslog tidligere på året. Derudover vil ministrene diskutere de sidste nye tal fra Kommissionen om de såkaldte makroøkonomiske ubalancer i de 16 lande, som lige nu er på kant med EU’s budgetregler. De skal også runde den aldrende europæiske befolknings indvirkning på statsbudgetterne. Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) deltager i mødet.

 

Onsdag 13. maj
EU-Kommissionen præsenterer ny migrationsstrategi 
Oven på den seneste tids tragiske forlis i Middelhavet har EU-Kommissionen fremskyndet offentliggørelsen af sin plan for en gennemgang af indvandrings- og asylhåndtering i EU-land. Den skal lægge linjen for de næste fem års politik på området og vil bygge på fire punkter: En stærk fælles asylpolitik, kamp mod menneskehandel og forebyggelse af ulovlig indvandring, kontrollen med Unionens ydre grænser og en ny politik om lovlig migration.

 

Forrige artikel EU-parlamentarikere: Briterne skal blive i EU EU-parlamentarikere: Briterne skal blive i EU Næste artikel V: Vi bør støtte Camerons opgør med konventionsregimet V: Vi bør støtte Camerons opgør med konventionsregimet