Det sker i EU: Flygtningekrise og fremtidens asylsystem

OVERBLIK: Endnu et topmøde truer i Bruxelles, hvor EU-cheferne mødes torsdag og fredag for at nå til enighed om den omfattende flygtningeaftale med Tyrkiet, som de nikkede tentativt til i sidste uge. Dagen inden kommer EU-Kommissionen med sit udspil til en reform af Dublin-systemet, der afgør, hvor asylsager skal behandles.

Mandag 14. marts 

EU-ministre diskuterer dyster situation in landbrugssektoren
EU’s landbrugsministre tager til Bruxelles for blandt andet at gøre status over tilstanden i det europæiske landbrug. Særligt svine-, mælke- og frugtproducenter skranter. De enkelte lande har derfor taget deres ønskelister med til Bruxelles over, hvad der kan gøres ved situationen fra EU-hold. Presset vokser for at finde en afløser til de forsvundne mælkekvoter, til stor dansk utilfredshed. Ministrene vil også diskutere EU’s frivillige trafiklysfødevaremærkningsordning samt fiskeriaftaler med tredjelande.

Rusland, Iran og Libyen i højsædet
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) møder sine EU-kolleger til deres månedlige sammenkomst, som denne gang vil fokusere på forholdet til Rusland og Iran samt den politiske udvikling i Libyen. Ministrene vil også diskutere fredsprocessen i Mellemøsten forud for det fredstopmøde, som Frankrig har taget initiativ til.

 

Tirsdag 15. marts

Europaministre i Bruxelles
Udenrigsminister Kristian Jensen skifter kasket og optræder i rollen som europaminister under mødet i det såkaldte Generelle Råd. Ministrene skal blandt andet forberede diskussionerne ved topmødet senere på ugen, der har fokus på aftalen med Tyrkiet om migration. Men de vil også holde underskriftsceremoni for en ny interinstitutionel aftale med Kommissionen og Parlamentet, der udstikker reglerne for samspillet mellem de tre. Og så vil ministrene blåstemple den nye aftale om nødhjælp til EU-lande i krisesituationer, som Kommissionen præsenterede 2. marts.

Kristian Jensen i Kommissionen
Udenrigsministeren benytter tiden i Bruxelles til et møde med EU’s migrationskommissær Dimitris Avramopoulos, der sidder med udmøntningen af planen for løsningen af flygtningekrisen i EU.

Høring om mediestøtte
Det danske mediestøttesystem er endt for EU-Retten, fordi ugebladet Søndagsavisen mener, at ordningen går imod EU’s statsstøtteregler. EU-Kommissionen godkendte i november 2013 ordningen for perioden 2014-2019, der beløber sig til 363 millioner kr. årligt. Søndagsavisen mener ikke, at ordningen er forenelig med reglerne for det indre marked. Parterne i sagen mødes til en høring i Luxembourg tirsdag.

Parlamentet ser på Tyrkiets omgang med menneskerettighederne
EU-Parlamentets Udenrigsudvalg kommer med en vel-timet resolution om tilstanden for menneskerettighederne i Tyrkiet, lige inden EU-cheferne mødes for at diskutere, om Tyrkiet er den slags partner, de bør indgå et forpligtende flytningesamarbejde med. Resolutionen ser også på korruption og mediefrihed, ligesom også migrationsspørgsmål, visumliberalisering og situationen for landets kurdere tages under behandling.

 

Onsdag 16. marts

Store Dublin-dag i EU-Kommissionen
De 28 EU-kommissærer udsender deres meddelelse om planerne for Dublin-forordningens fremtid. Det er grundpillen i EU’s flygtningepolitik, der bestemmer, hvilket land der skal behandle en asylansøgning. Kommissionen lægger op til en ”solidarisk og fair byrdefordeling mellem medlemslandene”, hvilket får alarmklokkerne til at ringe i mange hovedstæder. Ikke mindst i Danmark, som er med i Dublin-forordningen på trods af retsforbeholdet, men ikke sidder med ved forhandlingsbordet.

Torsdag 17. marts

Svær flygtningeaftale på topmødedagsorden
EU-cheferne skal forsøge at få fyldt alt det med småt ind i den overordnede aftale, de indgik i sidste uge med Tyrkiet, der skal stoppe flygtningestrømmen over Middelhavet. Masser af detaljer udestår stadig. Herunder om viljen er der til at give tyrkerne visumfrihed, om EU-cheferne vil hoste op med yderligere tre milliarder euro til tyrkerne, og om aftalen overhovedet overholder internationale konventioner?

Dom i dansk kødinspektionssag
Kødbranchens fællesråd har trukket Fødevareministeriet for EU-Domstolen for at få svar på, om det er fair, at de skal betale omkostningerne ved kødinspektion. Striden går på, at de pt. dækker, hvad det koster at uddanne nye inspektører. Også når disse ikke består de prøver, der skal til for, at de kan varetage inspektionen, eller de får et andet job i eller uden for Fødevarestyrelsen, som ikke har noget med inspektionen på slagterierne at gøre. Vestre Landsret har nu bedt EU-Domstolen om at vurdere, om det er i overensstemmelse med EU-reglerne.

 

Fredag 18. marts

Topmødedag to med tyrkisk visit
Topmødets andendag starter efter planen med et morgenmøde med den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, hvor EU-cheferne skal drøfte, hvad de er nået frem til i forhold til tyrkernes storstilede flygtningeplan. Senere vil det stå klart, om de kan give deres endelige opbakning til planen.

Forrige artikel Nye regler for udenlandsk arbejdskraft maner EU-spøgelse i jorden Nye regler for udenlandsk arbejdskraft maner EU-spøgelse i jorden Næste artikel Mere EU-stof i Altinget    Mere EU-stof i Altinget