Det sker i EU: Briterne til skæbnevalg

OVERBLIK: Bruxelles holder vejret, mens briterne går til valg på torsdag. Lykkes det premierminister David Cameron at bibeholde magten, vil han afholde en folkeafstemning om britisk medlemskab af EU senest i 2017.

Tirsdag 5. maj
Økonomisk forårsprognose
EU-Kommissionen tager den økonomiske temperatur på de 28 EU-lande og fremlægger sine forventninger til vækst, beskæftigelse, inflation, underskud og andre finansielle sundhedsindikatorer.

Vestager i Europa-Parlamentet
Den danske konkurrencekommissær vil foretræde for medlemmerne af Europa-Parlamentets særlige udvalg nedsat i kølvandet på den såkaldte LuxLeaks-skandale om brugen af lidt for fikse skatteregler. Vestager har iværksat undersøgelser i Luxembourg, Holland, Irland og Belgien af deres særligt lempelige skatteaftaler med store firmaer. Også repræsentanter for en række internationale revisionshuse vil blive hørt af udvalget.

Onsdag 6. maj
Ny digital strategi
EU-Kommissionen vil have EU med på den digitale vogn ved at nedbryde barrierer på det digitale indre marked, som lige nu er meget domineret af virtuelle landegrænser. Det har fået hele det europæiske kulturliv til at stille sig på bagbenene, fordi det underminerer den ophavsretsmodel, som de bruger i dag, der er ekstremt territoriebestemt. EU-Kommissionen vil gøre det muligt at få adgang til tjenester over nettet, uanset hvor i Unionen man befinder sig. Dette er dog kun første skridt i en plan, der skal rulles ud over de næste to år. 

Torsdag 7. Maj
Storbritannien går til valg
Et næsten dødt løb mellem Labour og De Konservative i Storbritannien forud for valget torsdag og en yderligere fremgang til en række mindre partier formodes at kaste de britiske politikere ud i en særdeles vanskelig regeringsdannelse. Siddende premierminister David Cameron har lovet en folkeafstemning om medlemskabet af EU senest i 2017, hvis han får lov til at beholde magten.

Aktionærrettigheder til afstemning
Et stærkt omdiskuteret regelsæt om aktionærers ret til blandt andet at blande sig i topdirektørers lønninger skal til afstemning i Europa-Parlamentets retsudvalg.

Handelsministrene mødes
Det er først og fremmest frihandelsaftalen mellem EU og USA, der står på dagsordenen, når EU’s handelsministre mødes torsdag i Bruxelles med et særligt fokus på de såkaldte ISDS-aftaler, der tillader private investorer at føre sager mod landes regeringer uden om det normale retssystem. De skal dog også diskutere miljømæssige aspekter af Doha-aftalen i WTO-regi og gøre status over frihandelsaftalerne med Unionens østlige naboer, som også vil deltage i mødets sidste del.

Forrige artikel Regeringen tøver med at gå med i EU's bankunion Regeringen tøver med at gå med i EU's bankunion Næste artikel Regeringen får hug for bankunions-udmelding Regeringen får hug for bankunions-udmelding