Vi har brug for EU nu

DEBAT: Danmark er med sin skræntende økonomi dybt afhængig af et velfungerende indre marked i EU. Det er derfor også på tide, at Danmark dropper slingrekursen og ophæver retsforbeholdet over for unionen. Det skriver forhenværende departementschef Søren Skafte.

Af Søren Skafte
Fhv. departementschef og konservativ kandidat til kommunalvalget i 2013

Væksten i Danmark er næsten gået i stå – under én procent i 2014 og kun godt én procent til næste år på trods af en ekspansiv finanspolitik, der betyder, at Danmark igen udfordrer EU’s regler med et budgetunderskud på tre procent. Man kan spørge sig selv, om det er klogt, at den danske regering igen og igen går til kanten af EU’s regler – slider det ikke på den tillid og kreditværdighed, vi som en lille åben økonomi er helt afhængige af?

Arven fra den globale økonomiske krise tynger os stadig. Arbejdsløsheden i EU-landene er høj og den relativt gode beskæftigelsessituation i Danmark er nærmest en undtagelse. Virksomhederne investerer for lidt og private holder igen med forbruget. Spørgsmålet er, hvordan vi genskaber troen på fremtiden for de mange forbrugere og virksomheder, der har fået så stor en lærestreg af krisen, at de nu tøver med at bruge penge. Aldrende europæiske befolkninger er ikke fremmende for den økonomiske vækst i en situation, hvor det samtidig er bydende nødvendigt, at en gigantisk privat og offentlig gæld nedbringes.

Ingen nemme løsninger
Der er ingen nemme løsninger. Selv venstrefløjen har indset, at den lange vej tilbage er brolagt med økonomisk ansvarlighed.

Er der andre muligheder end at opstille værn, der er så overbevisende, at vi får sikkerhed for, vi aldrig igen kommer i en situation, hvor ejendomsmarkederne kollapser, formuer evaporerer, og det finansielle system i realiteten bryder sammen? Er det klogt, at der kan rejses tvivl om vores tilknytning til den Europæiske Union? Er der overhovedet alternativer til at søge et tættere fællesskab med eurolandene, tilslutte os bankunionen og dens effektive tilsyn med pengeinstitutter og fælles afviklingsmekanismer for nødlidende banker og uden tøven støtte EU-Kommissionens bestræbelser på at fremme stabilitet, solidaritet og disciplin i den økonomiske politik?

Stram finanspolitik er nødvendigt
Realiseringen af det indre marked har været en væsentlig årsag til danske vælgeres grundlæggende positive EU-holdning. Finanskrisen har demonstreret, at uden stram disciplin i finanspolitikken og effektivt tilsyn med den finansielle sektor er realiseringen af det indre marked i EU en illusion.

Der kan derfor være gode grunde til at stå sammen i en union i stedet for at vælge nationalismens og separatismens vej. Derfor vil det også være afgørende, at der kommer et resultat ud af de politiske forhandlinger om en europapolitisk aftale. Ud over vores økonomiske engagement vil ophævelse af retsforbeholdet og eventuel overgang til en tilvalgsordning også være et vigtigt tillidsskabende signal om, at Danmark definitivt og forpligtende er en del af den Europæiske Union.

 

Forrige artikel Tænketank: Giv vælgerne klar besked om retsforbeholdet Tænketank: Giv vælgerne klar besked om retsforbeholdet Næste artikel Messerschmidt: EU skal tøjle Googles markedsdominans Messerschmidt: EU skal tøjle Googles markedsdominans