Dansk Metal: Større klimafokus vil redde arbejdspladser i EU fra at havne i Kina

DEBAT: Den grønne omstilling skal foregå i Europa lige fra idé til færdig vindmølle. Det vil sikre EU arbejdspladser foran Kina, mener Dansk Metal.

Af Johan Moesgaard og Astrid Bisgaard Schmidt
EU-chef og EU-konsulent, Dansk Metal

Kapløbet om klima og arbejdspladser er i gang. Det er et løb, hvor hastighed, investeringer og nye idéer afgør, hvem der vinder.

De konkurrerende er stormagterne Europa, USA og Kina. De kæmper blandt andet om at udvikle fremtidens CO2-absorberende teknologier og de mest energieffektive produktionsmåder.

Under Donald Trumps periode som amerikansk præsident ser det ud til, at USA er sakket bagud. Men selvom vi er ambitiøse i både Danmark og EU på klimaområdet, er sejren langt fra sikker.

Kina har nemlig sat i sprint både på ambitioner og investeringer, og Joe Biden har – heldigvis – også indikeret, at USA skal sætte mere turbo på den grønne omstilling.

Kineserne haler ind
Den kinesiske plan er, at Kina skal være CO2-neutral i 2060. Det skaber en kamp om de arbejdspladser, der er i den grønne omstilling. For selvom det er ti år senere end EU's målsætning om klimaneutralitet i 2050, så har EU et problem.

For Kina accelererede sine investeringer i forskning og udvikling i slutningen af 00'erne. Fra at ligge et godt stykke over Kina er det på blot seks til syv år endt med, at Kina investerer en større andel af samfundskagen i forskning og udvikling end EU.

Desværre er det måske det, der gør, at Kina knækker koden til klimaløsninger før EU. Der er mange arbejdspladser i den grønne sektor. Dem må vi ikke gå glip af, fordi vi ikke får prioriteret pengene og udviklet de grønne løsninger i Europa.

Fra idé til færdig vindmølle
Dansk Metal har for nylig lavet udgivelsen 'Made in Europe'. Den grønne omstilling skal nemlig være made in Europe – hele vejen fra idé til den færdige vindmølle, robot eller det energirigtige ventilationssystem.

Det skal sikre, at Europa ikke alene ender med at have de mest ambitiøse klimamål, men også sikrer de europæiske lønmodtagere grønne arbejdspladser. I Dansk Metal foreslår vi for eksempel, at Europa investerer i forskning, udvikling og digitalisering.

For det første skal EU-støtteprogrammerne i højere grad end i dag være målrettet teknologisk og digital omstilling. Både for at få teknologi som robotter og digitale systemer ind på arbejdspladserne, men i høj grad også for at sikre lønmodtagerne kompetencer til at bruge den nye teknologi i deres arbejde.

For det andet skal vi satse benhårdt på forskning. I dag har vi et mål om, at tre procent af BNP i EU-landene skal gå til forskning.

I Dansk Metal mener vi godt, at vi kan hæve ambitionerne til fire procent. Det er nødvendigt for, at EU kan tage lederskab i konkurrencen om fremtidens teknologi.

Taber EU kampen om at komme først til klimaløsningerne, taber vi også grønne, europæiske arbejdspladser. Den grønne omstilling skal være made in Europe.

Forrige artikel Morten Helveg: EU-strategi for havvind er godt nyt for Danmark Morten Helveg: EU-strategi for havvind er godt nyt for Danmark Næste artikel Forsker: Geopolitisk EU er nødt til at tænke på sikkerheden i Arktis Forsker: Geopolitisk EU er nødt til at tænke på sikkerheden i Arktis