Bendtsen: Vi må betale prisen for at gå imod Putin

DEBAT: Vi er nødt til at handle i både Nato og EU for at stoppe Ruslands aggressive adfærd. Det kan komme til at gøre ondt økonomisk og militært, men det er en pris, vi er nødt til at betale. Det skriver Bendt Bendtsen (K). 

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Den litauiske præsident Dalia Grytauische har sagt til sine kollegaer i Det Europæiske Råd, at Rusland praktisk talt er i krig. I krig! Det er sådan man opfatter det i Baltikum.

Jeg er bange for, at hun har ret. Vores tre baltiske venner, Estland, Letland og Litauen må med rette frygte, hvad Putin kan finde på - under påskud af, at han vil beskytte det russiske mindretal i disse lande. Ikke mindst Letland har et stort russisk mindretal.

At opretholde friheden har en pris - militært og økonomisk. Det er en pris, vi er tvunget til at betale.

Vi er nødt til at handle i både Nato og EU for at stoppe Ruslands aggressive adfærd.

Friheden kommer i første række
Et væsentligt skridt vil være at bruge de nødvendige midler til EU-landenes forsvar - mange lande har skåret for dybt i forsvarsbudgetterne under krisen. Det var også signalet fra Nato-topmødet i sidste uge.

Vi skal også ramme Rusland økonomisk via EU. Der er allerede indført sanktioner, blandt andet på russiske bankers muligheder for at operere i EU, og lørdag i sidste uge udvidede EU listen over de personer fra den russiske magtelite, der er omfattet af sanktioner fra 61 til 72 navne.

Disse sanktioner har foreløbig prellet af på Rusland som vand på en gås, og Rusland har som modsvar indført importforbud på en række landbrugsvarer fra EU, og en række industrivarer - herunder biler fra bl.a. Tyskland - står for skud. Også danske virksomheder, der handler med og har investeringer i Rusland, er klemt.

Men vi kan ikke lade Putin komme af krogen, selv om det kommer til at gøre ondt økonomisk visse steder i erhvervslivet. Friheden må og skal komme i første række.

Vi skal derfor stramme det økonomiske greb om Rusland, og det er helt givet, at vi i EU og Vesten har langt større økonomisk modstandskraft på den lange bane end Rusland.

Lukker Putin for gassen?
Så er der også spørgsmålet om gassen fra Rusland, som især Tyskland og Italien - foruden naturligvis Ukraine - er afhængig af. Vil han mon lukke for gassen? Jeg tvivler stærkt, fordi det er en alt for betydningsfuld indtægtskilde for Rusland. Men sårbarheden for Ruslands gaskunder er naturligvis en udfordring, vi skal tage alvorlig.

Derfor haster det også med - på EU-plan - at sætte fart i investeringer i den europæiske energiinfrastruktur, så vi bedre kan transportere energi på tværs af det indre marked i EU. Samtidig skal vi fortsætte omstillingen væk fra fossile brændstoffer og blive endnu mere effektive i vores anvendelse af energi.

Situationen er, at vi hurtigt skal træffe militær-strategiske og økonomiske beslutninger, der vil koste os her og nu - i statsbudgetter og i virksomhedernes økonomi. Men der er ingen vej uden om - det er friheden, der gambles med. Der er ingen tvivl om, at når jeg taler med mine østeuropæiske kollegaer i EU, så tager de situationen meget mere alvorligt end andre i det øvrige Vesteuropa.

Forrige artikel Kofod: Det skal gøre ondt på Putin Kofod: Det skal gøre ondt på Putin Næste artikel Kampen om Europas grønne ambitioner Kampen om Europas grønne ambitioner