Arbejdsløsheden er de unges problem

ARBEJDSLØSHED: Den europæiske ungdom er hårdt ramt af den finansielle krise. I nogle lande er op mod halvdelen af de unge arbejdsløse, og det flår i deres identitetsfølelse og selvværd. Løsningen er bredere uddannelse og innovation, lyder det fra undervisningsminister Morten Østergaard (R).

”Vi lever i en kultur, hvor der er en høj grad af individualisering. Der er fokus på mig som individ, og at man kan og skal skabe sig selv og har ansvaret for sig selv,” siger Christian Kragh-Pedersen, psykolog og ekstern lektor ved Københavns Universitet.

Mulighederne for Europas ungdom har nemlig i mange år syntes uendelige. ”Du kan blive, hvad du vil,” stod tatoveret på den europæiske navlestreng, men en større og større del af de unge kommer lige lukt fra skolebænken ud i lediggangen, og hvis skyld er det så?

Se EuropaMagasinet her

”Vi havde en helt klar forventning om, at man kunne rejse rundt som EU-borger og tage arbejde forskellige steder, og hvis man tog en international uddannelse, så ville man kunne bruge den uddannelse aktivt i europæiske lande,” siger Kathrine Lyneborg Nielsen, som studerer statskundskab på Københavns Universitet.

Hun forklarer, at hun ligesom sine medstuderende er nervøs over jobsituationen. De har skruet forventningerne ned.

”Jeg må da sige, jeg er blevet lidt mere skeptisk, lidt mere voksen over for de muligheder, som vi så har i virkeligheden,” siger Kathrine Lyneborg Nielsen.

Det går ud over identitetsfølelsen
De mange muligheders tid får nu konsekvenser for de unges identitetsfølelse, forklarer psykolog Christian Kragh-Pedersen.

”Folk oplever, at det er deres eget ansvar, at der ikke er noget job. De ser på, hvem de kan pege på, og oplever, at de kun kan pege på sig selv. Og det skaber skyld, og så føler de sig som en fiasko,” siger Christian Kragh-Pedersen.

Men problemet er også politikernes, og uddannelsesminister Morten Østergaard er en af dem, der skal tage fat.

Læs med på Altinget EU-debat

Han mener, at flere studerende bør overveje deres uddannelsessammensætning i højere grad, så de passer til arbejdsmarkedet, men den opgave skal også ligge hos universiteterne. 

”Jeg har bedt universiteterne om i langt højere grad at få beskæftigelse og arbejdsmarked-parathed ind i deres kvalitetsbegreb. For jeg tror, der er for mange, som først, når de står og har fået den sidste eksamen, begynder at forholde sig til, hvordan deres sammensætning af fag passer til arbejdsmarkedet,” siger uddannelses- og innovationsminister Morten Østergaard (R). 

Unge skal innovere sig i arbejde
Han peger også på, at den overordnede løsning er at skabe mere vækst i Europa. Men også her kan de danske uddannelser bidrage. 

”Vi er nødt til at skabe vores egne job, og det skal uddannelserne også være med til at gøre,” siger innovations- og uddannelsesministeren.

Hans besked til universiteterne er:

”I løbet af de næste tre år skal de øge deres innovationskapacitet - herunder, at de vander planten for entrepreneurship og iværksætter-ånd. Og dér har vi en udfordring,” siger Morten Østergaard.

Se mere i EuropaMagasinet.

Forrige artikel Irsk folkeafstemning om finanspagten Næste artikel Altinget.dk bag seriøst EU-program med tid til perspektiver Altinget.dk bag seriøst EU-program med tid til perspektiver