Alle elsker Ashton

DEBAT: Uden EU's "udenrigsminister" Catherine Ashton som forhandler for de seks supermagter - USA, Kina, Rusland, England, Frankrig og Tyskland - var der ikke kommet en aftale hjem med Iran, mener Dan Jørgensen (S).

Af Dan Jørgensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

EU har vist sit værd som en blød supermagt. Uden EU's "udenrigsminister" Catherine Ashton var der måske ikke for nyligt landet en skelsættende aftale om Irans atomprogram.

Den britiske kommentator David Blair er ikke i tvivl. Aftalen om Irans atomprogram, der blev indgået mellem verdens supermagter og Iran i sidste uge, kalder han "Ashton Accord" – Ashtonaftalen. Simpelthen fordi den ifølge ham ikke var kommet i stand uden EU og Catherine Ashtons mellemkomst.

Også den amerikanske udenrigsminister John Kerry, den iranske ditto Mohammad Javad Zarif – ja selv franskmændene – roste EU's såkaldte Højtstående Repræsentant for Udenrigsanliggender og Sikkerhedspolitik til skyerne.

I mere end fem år har der været forhandlinger om Irans atomprogram. Verdens seks supermagter – USA, Kina, Rusland, England, Frankrig og Tyskland – har lagt arm med Iran. Til trods for sabelraslen, sanktioner og direkte trusler om krig er intet dog sket. Udover at Iran blot er fortsat med det atomprogram, internationale eksperter frygter kan munde ud i, at præstestyret får en atombombe.

En udsigt der mildt sagt får det til at løbe én koldt ned ad ryggen. Hvis Iran får en atombombe, vil det have omfattende konsekvenser. Andre lande med tvivlsomme styrer vil også gå efter at få atombomber i et våbenkapløb med Iran. Atombomber risikerer at ryge i terroristers hænder.

Alt sammen med en omfattende sikkerhedsrisiko til følge. Dertil kommer de mulige økonomiske effekter, når oliepriserne stiger gevaldigt, fordi ustabiliteten i Mellemøsten gør det. Det vil skade verdensøkonomien.

EU er den ærlige forhandler
Det er derfor, alle elsker Ashton. Uden EU's mellemkomst som forhandler for de seks supermagter var der nemlig ikke kommet en aftale hjem med Iran. Bare dét, at Ashton blev sat ind som forhandleren på vegne af de seks supermagter i så vigtigt et spørgsmål, var en enorm tillidserklæring til EU som "den ærlige forhandler".

Forrige artikel Frihandel med USA og uhensigtsmæssige konsekvenser Frihandel med USA og uhensigtsmæssige konsekvenser Næste artikel Vågn op inden højredrejningen eskalerer Vågn op inden højredrejningen eskalerer