Aktivist vil sagsøge Facebook trods ny EU-dom

SAGSØGT: Østrigeren Max Schrems, der havde planer om et massesøgsmål mod Facebook, må ikke rejse sagen for andre end sig selv, mener EU-domstolen. Han vil nu indlede en personlig sag. 

Den østrigske aktivist Max Schrems må ikke rejse sag mod Facebook på vegne af andre end sig selv.

Det har EU-domstolen torsdag afgjort.

Netop det var ellers Schrems' intention, da han i 2014 sammen med 25.000 andre europæere indledte sag an mod internetgiganten. 

Anklagen er, at Facebook overtræder EU-lovgivning ved at indsamle og dele data om brugerne blandt andet med den amerikanske efterretningstjeneste NSA. 

På vegne af sine 25.000 medsagsøgere ville Max Schrems kræve 3.750 kroner i kompensation fra Facebook. Men massesøgsmålet falder nu til jorden, da EU-domstolen ikke vurderer, at forbrugerbeskyttelsesreglerne giver mulighed for at sagsøge på vegne af andre forbrugere. 

Sagsøger alene
Indtil videre har der ikke været fremgang i sagen, fordi først Østrigs domstol og siden EU-domstolen har været i tvivl om, hvorvidt Schrems overhovedet kunne rejse en forbrugersag på vegne af andre borgere. 

Men Max Schrems lader sig ikke bremse af EU-domstolens afgørelse. 

Han ser dommen som en sejr, fordi han nu får mulighed for at rejse en personlig sag mod Facebook:

"Nu kan vi endelig gå videre med sagen. Facebook skal over for en uafhængig domstol forklare, om deres forretningsmodel er i tråd med den strenge europæiske lov om beskyttelse af personlige oplysninger," siger Schrems i en pressemeddelelse. 

Forbrugerråd: Hul i reglerne
I den europæiske forbrugerorganisation BEUC, der blandt andet repræsenterer Forbrugerrådet Tænk, er man stærkt utilfreds med dommen. 

"Med EU-Domstolens afgørelse kollapser forhåbningerne, om at forbrugerne kan samle sig og i fællesskab søge erstatning i massesøgsmål," siger Monique Goyens, direktør i BEUC, i en pressemeddelelse. 

"Det er endnu et tydeligt bevis på, at der står juridiske barrierer i vejen for, at folk søger retfærdighed sammen." 

Sagen mellem Max Schrems og Facebook skal nu afgøres af den østrigske domstol.  

Forrige artikel Løkke i tale til Europarådet: Menneskerettighederne skal reformeres Løkke i tale til Europarådet: Menneskerettighederne skal reformeres Næste artikel EU-domstolen: Psykologer må ikke teste asylansøgeres homoseksualitet EU-domstolen: Psykologer må ikke teste asylansøgeres homoseksualitet