Ny aftale om biodiversitet

EU: EU's miljøministre vedtog mandag et nyt mål for biodiversitet. I 2020 skal tilbagegangen være standset. Delmål skal sikre, at målene nås.

Målet om at standse den biologiske tilbagegang er udskudt i ti år. Målet skulle være nået i 2010. Det blev det ikke, men på et møde mandag besluttede EU's miljøministre at sætte en ny frist i 2020.

"Det nye mål skal sikre vores store mangfoldighed af dyr, planter og økosystemer.  En fremtid, hvor vi ikke ødelægger den natur, som vi alle er afhængige af, og som er fundament for f.eks. fødevareproduktion og sikring af rent drikkevand," siger miljøminister Karen Ellemann (V) i en pressemeddelelse.

I 2020 skal tabet af biodiversitet i hvert medlemsland være stoppet, og den natur, der er i tilbagegang, skal så vidt muligt genoprettes. Derudover er det aftalt, at der fremover skal være delmål, så det bliver muligt at følge udviklingen undervejs.

"Det koster mange penge, hvis vi ikke får smøget ærmerne op. Men det koster også mange penge at tage de forkerte beslutninger. Vi skal derfor nu have fastlagt en række konkrete delmål, tidsfrister og indsatser, så vi kan sætte ind der, hvor det er nødvendigt, og så vi bedre kan måle fremgangen i biodiversiteten. På den måde undgår vi at gentage samme fejl som sidst, hvor man også vedtog et meget ambitiøst 2010-mål uden at gøre sig klart, hvordan man ville opnå målet," siger Karen Ellemann i pressemeddelelsen.

EU-Kommissionen forventes i slutningen af 2010 at fremlægge et forslag til en ny biodiversitetsstrategi, som skal lægge rammerne for indsatsen frem til 2020.

 

Forrige artikel 12. marts: Gitte Seeberg 12. marts: Gitte Seeberg Næste artikel Splid om armensk folkedrab på venstrefløjen Splid om armensk folkedrab på venstrefløjen