20-års jubilæum for de danske EU-forbehold

KORT NYT: Lørdag 18. maj kan Danmark fejre tyveårs jubilæum for de danske EU-forbehold, der er en aftale med resten af EU om, at der er dele af samarbejdet, Danmark ikke deltager i.

18. maj for tyve år siden fik den danske regering forhandlet en aftale på plads, som sikrede, at Danmark kunne fortsætte i det Europæiske Fælleskab. Aftalen – efter vælgernes ja i 1993 - førte til dansk godkendelse af traktaten med fire forbehold.

Ifølge Europabevægelsen er det efter 20 år på tide med et opgør mod forbeholdene, da de rædselsscenarier, som nej-siden beskrev i 1993, ikke har indfundet sig - for eksempel frygten for en fælles EU-hær.

"Det nationale kompromis, som vi stemte om i 1993, var det muliges kunst. Men nu er der gået 20 år, og EU-samarbejdet har udviklet sig meget siden. De andre lande i samarbejdet fortsætter uanfægtet de danske forbehold, så hvis Danmark skal spille en afgørende rolle i det fremtidige Europæiske samarbejde, skal vi ikke se til fra sidelinjen 20 år mere," siger MEP Anne E. Jensen (V), landsformand for Europabevægelsen i en pressemeddelelse.

Her i 2013 er politikerne, ligesom i 1992, ved at forhandle et nyt nationalt kompromis om Europapolitikken. Her ville det være klædeligt, hvis regeringen tager det endelige opgør med forbeholdene og sætter dem på dagsordenen, så vi ikke skal "fejre" endnu et jubilæum for forbeholdene, lyder det fra Europabevægelsen.

Forbeholdene vedrører fire områder:

1. Unionsborgerskab

2. Tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (euroen)

3. Afgørelser og aktioner på forsvarsområdet 

4. Overstatsligt samarbejde om retlige og indre anliggender

Forrige artikel Hedegaard vil debattere klima i Syd- og Østeuropa Næste artikel Vedtager nye regler for god presseskik