Schulz: Europol-aftale er fanget i en tidsfælde

SÆRAFTALE: Tiden kan blive et problem, når Danmarks aftale om Europol skal gennem Europa-Parlamentet, siger afgående formand Martin Schulz.

BRUXELLES: Uret tikker for at få den danske Europol-aftale på plads i tide.

Det var budskabet fra formanden for Europa-Parlamentet, Martin Schulz, da talen faldt på den danske særaftale om fortsat tilknytning til Europol.

”Der er en udtrædelsesdato (for Danmark, red), og aftalen bliver nødt til at blive bragt gennem Parlamentet, hvis det skal træde i kraft inden deadline,” sagde Martin Schulz på et pressemøde under et EU-topmøde i Bruxelles torsdag.

1. maj overgår Europol til et nyt retsgrundlag. Det er her, at Danmark - på grund af retsforbeholdet - ryger ud af Europol. Men det er også her, at det juridiske grundlag for Danmarks særaftale forsvinder. For Danmarks særaftale er bygget på det eksisterende retsgrundlag for Europol. 

Den danske aftale skal gennem to høringer i Europa-Parlamentet, inden den kan træde i kraft, og begge høringer kan tage op til tre måneder. Dermed kan EU-parlamentarikerne - hvis de ønsker det- spænde ben for, at Danmark får en særaftale inden deadline 1. maj.

Desuden - påpeger Martin Schulz - er tiden faktisk mere knap end som så. For Europa-Parlamentet befinder sig lige nu halvvejs gennem sin mandat-periode. Og det betyder, at der skal lægges en ny kabale for udvalgsposter og andre tillidsposter i Parlamentet. 

"Et problem er, at Parlamentet er midt i sin mandatperiode, så lige nu arbejder udvalgene ikke," sagde Martin Schulz og fortsatte:

”Vi befinder os midt i en tidsfælde. Men jeg sagde til statsministeren, at jeg forsøger at finde en løsning."

Schulz og Lars Løkke Rasmussen mødtes under torsdagens EU-topmøde for at tale om den videre proces for Danmarks Europol-aftale.

En reel risiko
Tidligere på dagen gav statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) selv udtryk for sin bekymring  over, at det er op til parlamentet, at en aftale falder på plads i tide.

Læs også: Løkke: Reel risiko for, at Europol-aftale ikke når i mål

"Hvis man i Europa-Parlamentet insisterer på at bruge al den tid ,der er, så når vi det ikke til 1. maj," sagde statsministeren.

Er der reel risiko for, at den her aftale ikke når på plads inden 1. maj?

”Ja, det er der jo. For det er jo ikke bare i vores hænder," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussen har dog oplevelsen af, at man gør, hvad man kan, i Europa-Parlamentet.

Formandskamp i vejen
Pressemødet med Martin Schulz markerede parlamentsformandens sidste deltagelse ved et EU-topmøde.

Forud ligger nu et omgør om pladsen som hans efterfølger.

Da kampen om formandsposten i Europa-Parlamentet kan ende i bitter strid mellem de to store grupper i parlamentet, kan efterspillet også risikere at spænde ben for en hurtig behandling af en dansk særaftale.

Læs også: Italiensk duel om Schulz’ formandsstol

Martin Schulz har dog overfor Lars Løkke Rasmussen pointeret, at han arbejder for at finde en løsning inden for den givne tidsramme.

"Jeg sagde til statsministeren, at jeg ville diskutere det så længe, jeg har en indflydelse på gruppelederne. Der eksisterer en vis åbenhed," sagde Martin Schulz.

Forrige artikel EU-Parlamentarikere klar med stram klima-kurs i kvoteslagsmål EU-Parlamentarikere klar med stram klima-kurs i kvoteslagsmål Næste artikel EU-ledere lægger luft til Ukraine for at redde handelsaftale EU-ledere lægger luft til Ukraine for at redde handelsaftale