Det sker i EU: EU går i kødet på skattefiflere

OVERBLIK: EU-Kommissionen fremlægger regler, der skal afsløre kreativ skattetænkning hos globale virksomheder, mens EU-Parlamentet overvejer at nedsætte en undersøgelseskomité, der skal se nærmere på de såkaldte Panama Papers.

Mandag 11. april

Landbrugsministre diskuterer investering og markedssituationen
EU-ministre kommer til Luxembourg for blandt andet at diskutere landbrugets evne til at tiltrække midler fra EU’s investeringsfond, EFSI. Derudover er det blandt andet situationen på fødevaremarkederne, særligt for mælk, svinekød og frugt og grønt, der er i højsædet. Mødet bliver uden dansk minister.

Justits-rangliste
Hvilke retssystemer klarer sig godt og skidt i Europa? Det kan man få svar på, når EU-Kommissionen præsenterer sit årlige såkaldte justits-scoreboard. Det holder øje med reformer i retssystemerne, retternes uafhængighed, travlhed ved domstolene, adgang til information, ressourceforbrug med mere

Energiministre til Amsterdam
EU’s energiministre ser på, hvordan de kan arbejde bedre sammen på tværs af regioner for at skabe et bedre indre marked for energi. Det er el-markedet, der er i fokus denne gang.

 

Tirsdag 12. april

Skatteunddragelse og visakrav til amerikanere
De 28 EU-kommissærer vil tirsdag foreslå nye regler, der vil tvinge firmaer til at afsløre, hvad de tjener, hvor mange ansatte de har, og hvor meget skat de betaler, så det bliver lettere at opdage, hvis de bevidst udnytter skattesmuthuller. Samtidig vil de blive bedt om at fremlægge deres aktiviteter i en række berygtede skattely uden for EU. De nye regler har været undervejs længe, men er blevet endnu mere aktuelle i kølvandet på afsløringen af de såkaldte Panama Papers. EU-Kommissionen skal også diskutere, om der skal smækkes visumkrav på amerikanske og canadiske statsborgere, der vil til Europa. Det kontroversielle emne tages op, fordi de to lande kræver visum fra i alt en håndfuld EU-nationaliteter, mens de fleste andre EU-borgere slipper. Den forskelsbehandling leder ifølge EU-reglerne til et krav om gengældelse, men mange frygter, at det vil blive værst for europæerne selv, hvis vi bevæger os ned ad den vej.

Panama-lækage rammer Europa-Parlamentet
EU’s folkevalgte vil blandt andet diskutere, om de skal nedsætte deres eget undersøgelseudvalg, der skal se på de såkaldte Panama-lækager, der har afsløret kreativ skattetænkning i stor stil. De vil også diskutere, om de eksisterende regler er gode nok til at forhindre skatteunddragelse.

EU-dom kan underkende danske familiesammenføringsregler
EU-Domstolen afgør tirsdag, om det er fair af den danske stat at kræve, at der skal være et potentiale for vellykket integration, før de tillader tyrkiske børn at blive familiesammenført med deres forældre i Danmark. EU’s generaladvokat har afvist de danske regler som værende i strid med en samarbejdsaftalen mellem Tyrkiet og EU.

Det hollandske nej bliver officielt
Vi ved allerede, at der blev sagt eftertrykkeligt nej, da hollænderne i sidste uge gik til en vejledende folkeafstemning om EU's associationsaftale med Ukraine. Men de officielle stemmetal bliver først afsløret tirsdag.

 

Onsdag 13. april

EU-parlamentarikerne vil forbyde glyphosat
EU’s folkevalgte vil udtrykke deres modvilje mod en forlængelse af godkendelsen af det populære ukrudtsmiddel glyphosat med 15 år, som EU-Kommissionen har foreslået. Glyphosat, der blandt er hovedingrediensen i Round-Up, er under mistanke fra WHO for at være kræftfremkaldende. Resolutionen er ikke bindende, men den vil lægge pres på EU-Kommissionen og ikke mindst EU’s medlemslande, der lige nu tøver med en godkendelse.

 

Torsdag 14.april

Mulig afstemning om passagerregister og databeskyttelse
Efter år undervejs forventes det, at EU-Parlamentet kan stemme om et kontroversielt flypassagerregister. Parlamentarikerne har afventet nye databeskyttelsesregler, før de ville give deres godkendelse, men disse forventes at blive godkendt samme dag. Begge dele afhænger dog af, om Parlamentets Udvalg for borgerrettigheder giver grønt lys ved en afstemning mandag.

Uformelt møde blandt transportministrene og miljøministre
EU’s transportministre og miljøministre drager til Amsterdam for at diskutere en ny æra for transport og logistik. Ifølge det hollandske EU-formandskab indebærer det emner som smart mobilitet, grøn mobilitet, innovation i bæredygtige transportløsninger og opfølgning på klimakonferencen i Paris, hvad angår luftfart og shipping. Mødet løber torsdag og fredag.

 

Lørdag 16. april

EU-kommissærer på officielt visit i Iran
Lørdag tager en større delegation af EU-kommissærer til Iran som et led i den politisk optøning mellem de to parter. I spidsen for delegationen står EU's udenrigschef, Federica Mogherini. Med sig har hun blandt andre kommissærene for transport, humanitær bistand og klima og energi.

 

Forrige artikel EU drøfter skatteunddragelse og visa til amerikanere Næste artikel Vi er europamestre i fondsstøtte til forskning Vi er europamestre i fondsstøtte til forskning