Kari: Sludder og vrøvl fra Jeppe Kofod

REPLIK: Jeppe Kofod (S) vrøvler, når han kalder frihandelsaftalen mellem EU og USA for arbejdervenlig og socialdemokratisk. Flertallet i den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet er i hvert fald imod, skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.

Af Rina Ronja Kari
Medlem af Europa-Parlamentet, Folkebevægelsen mod EU

I et indlæg her på Altinget advarer Jeppe Kofod (S) mod at tage min kritik af forhandlingerne om en ny frihandelsaftale mellem EU og USA (TTIP) for gode varer.

Han argumenter ved samme lejlighed for, at TTIP skulle være blevet til en særlig socialdemokratisk sejr med henvisning til, at Europa-Parlamentet måske vedtager et papir, hvor der står noget om, at en TTIP-aftale skal respektere de grundlæggende ILO-konventioner.

Stadig ikke vedtaget
I sit indlæg får Jeppe Kofod det til lyde som om, at ILO-konventionerne nu er skrevet ind med blod i selve TTIP-aftalens forhandlingstekst. Det er noget sludder.

For det første er Parlamentets papir endnu ikke blevet vedtaget. Det kan vi blandt andet takke Jeppe Kofod for. Det vender vi tilbage til.

For det andet er det et fuldstændig uforpligtende stykke papir, som Jeppe Kofod referer til. Jeg medgiver, at det er en politisk ønskeliste, som beskriver Parlamentets holdning til TTIP-forhandlingerne, og som derfor kan yde en vis indflydelse - men det har ingen lovgivningsmæssig værdi.

Det er desuden noget værre vrøvl, at TTIP skulle være særlig socialdemokratisk. Flertallet i Jeppe Kofods socialdemokratiske gruppe i Parlamentet mener i hvert fald noget andet.

Samme dag, som Jeppe Kofod bragte sit indlæg (10. juni), skulle Europa-Parlamentet vedtage sit papir om TTIP-forhandlingerne. Den afstemning blev dog udskudt, så papiret er endnu ikke blevet vedtaget.

Investorbeskyttelse står i vejen
Årsagen til udskydelsen skyldes først og fremmest et ændringsforslag, som jeg blandt andet har været med til at stille sammen med en række socialdemokrater, om, at en TTIP-aftale ikke må indeholde en investorer-til-stat tvistbilæggelsesmekanisme (ISDS).

I en nøddeskal handler ISDS om at give multinationale virksomheder ret til at sagsøge fællesskabets statskasser, hvis vi indfører lovgivning, som måtte komme på tværs af de multinationales profit. Det gælder for eksempel nye sundhedskrav, miljøkrav og forbrugerstandarder.

Det kunne potentielt set også gælde reallønsstigninger i form af en ny lovbestemt mindsteløn. Det har vi ganske vist ikke i Danmark, men det har man i andre EU-lande.

Det er særligt ISDS, som har fået folk i Europa til at vende sig mod TTIP-forhandlingerne. Over to millioner europæere har underskrevet en underskriftindsamling imod TTIP. Heldigvis findes der stadig socialdemokrater i Europa, som frygter folkets dom.

Kofod og højrefløj går sammen
Op til Parlamentets afstemning frygtede TTIP-tilhængerne og højrefløjen, at der kunne blive et flertal bag ændringsforslaget om at stoppe ISDS.

Derfor sørgede et spinkelt flertal - bestående af Jeppe Kofod og den borgerlige højrefløj - for at få udskudt TTIP-afstemningen for at give socialdemokraterne tid til at finde en fælles linje om ISDS (læs: banke en fælles linje på plads).

Jeg er heldigvis ikke socialdemokrat, så Jeppe Kofod er velkommen til at tage patent på, hvad der er socialdemokratisk politik.

Men jeg står dog bag arbejdstagerne og har erfaringer fra fagforeninger. Set med de øjne, så er TTIP ikke blevet gjort mere spiselig, bare fordi Europa-Parlamentet på et eller tidspunkt måske vedtager et stykke papir, hvor der henvises til ILO's grundlæggende konventioner.

TTIP er og bliver et instrument for de multinationale til at tage livtag på demokratiet. Det kommer til at koste for helt almindelige arbejdere, socialdemokrater og alle andre.

Forrige artikel Mellemfolkeligt Samvirke: EU skal rette flygtningeskuden op Mellemfolkeligt Samvirke: EU skal rette flygtningeskuden op Næste artikel Kari: Flere EU-folkeafstemninger til danskerne Kari: Flere EU-folkeafstemninger til danskerne