Chok-lav deltagelse ved parlamentsvalget i flere lande

EP2014: Kun 13 procent af slovakkerne mødte frem på valgstederne, og de er ikke de eneste, der sætter bundrekord i stemmeprocenter ved europaparlamentsvalget, viser første opgørelser.

BRUXELLES: En række europæiske lande har været vidne til den laveste valgdeltagelse nogensinde ved årets valg til Europa-Parlamentet.

Det viser de første opgørelser af stemmeprocenterne fra de 28 EU-lande, som Europa-Parlamentet har samlet.

Mindst opbakning til valget har der været i Slovakiet, hvor kun 13 procent af vælgerne fik bevæget sig til valgstederne. Det var også kun hver femte stemmeberettiget tjekke, polak og slovener, der mødte op.

Men også lande med tradition for meget større valgdeltagelse som Cypern og Malta har registreret det laveste fremmøde nogensinde.

Status quo bevares 
Traditionen tro var fremmødet størst i Belgien og Luxembourg, hvor det er obligatorisk at stemme. Begge steder gik 90 procent af vælgerne til urnerne.

Den overordnede stemmeprocent spås at blive næsten den samme, som sidst europæerne gik til valg, nemlig 43,11 procent mod 43 procent sidst. Det er blandt andet Tyskland og Frankrig, som har set en lille fremgang i valgdeltagelsen.

"For første gang siden 1979 er den nedadgående tendens blevet vendt," siger Jaume Duch, der er parlamentets talsmand.

Han risikerer dog at glæde sig for tidligt, da tallet som nævnt bygger på prognoser. De endelige stemmetal foreligger først senere.

<iframe height=371 width=450 src="//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheets/d/1M82fho5RZo4bsq1reTmHyvCOzPCcD6DPqq48XrBcZwU/gviz/chartiframe?oid=751189253" seamless frameborder=0 scrolling=no></iframe>Kilde: Europa-Parlamentet

Forrige artikel Vælgerfremmøde er afgørende for EU's troværdighed Vælgerfremmøde er afgørende for EU's troværdighed Næste artikel Her er resultatet: DF vandt historisk sejr Her er resultatet: DF vandt historisk sejr