Front National, UKIP og Dansk Folkeparti vinder EU-valg

EP2014: For første gang nogensinde går højrepopulistiske partier ud som sejrherrer i et EU-valg i lande som Frankrig, Storbritannien og Danmark. EU's store konservative gruppe forbliver største politiske faktor i nyt Parlament.

BRUXELLES: Højrepopulistiske partier skriver historie i en række europæiske lande ved valget til Europa-Parlamentet. Det står klart, efter de første resultater er talt op i de 28 EU-lande.

Storbritanniens Nigel Farage og hans UK Independence Party står til at høste omkring 30 procent af stemmerne på deres budskab om, at Storbritannien skal ud af EU, og de er dermed langt foran både Labour og de Konservative og milevidt fra de 18 procent, som de fik ved sidste valg. Samme slags fremgang får Dansk Folkeparti med 27 procent af de danske stemmer.

Det samme gælder Marine Le Pen fra franske Front National, som fik hver fjerde franske vælgers opbakning i det, som premierminister Manuel Valls beskrev som "et jordskælv for Frankrig".

Yderst til højre og venstre 
"Det er en dårlig dag for EU, når et parti med så åbenlyst racistisk og fremmedhadende dagsorden kan trække 25 procent af stemmerne," siger formand for Europa-Parlamentet Martin Schulz.

I Grækenland er jordskredet sket på venstrefløjen, hvor Alexis Tsipras' EU-skeptiske SYRIZA-koalition ser ud til at have trukket 27 procent af stemmerne på at tale dunder mod den krisepolitik, som landet har skullet føre de sidste par år.

"Det signalerer en afvisning af sparepolitikken," siger Tsipras.

Konservative stadig størst 
På trods af fremgangen til EU-skeptiske kræfter står Parlamentets største gruppe dog fortsat til at blive den kristendemokratiske, konservative gruppe, EPP. 

Parlamentets første beregninger giver dem 212 af de 751 sæder i Parlamentet, hvilket er 62 færre end nu. Derefter kommer den store socialdemokratiske gruppe, S&D, med 185. Tredjestørst bliver den liberale gruppe, ALDE, med anslået 71 pladser.

Mange af resultaterne er foreløbige og vil blive opdateret løbende. Dertil kommer, at over 100 sæder i Parlamentet er gået til partier, som enten har været løsgængere i Parlamentet eller ikke har været repræsenteret før.

Det vil sige, at startskuddet nu er lydt til en stor forhandlingsrunde, der kommer til at løbe helt frem til, Parlamentet skal være konstitueret d. 1. juli. Det kan betyde, at der bliver rykket en del rundt på den nuværende politiske arkitektur i Parlamentet, ikke mindst på den yderste højrefløj.

Valgresultatet opdateres løbende her

,

Forrige artikel LIVE: Følg det nye Europa-Parlament under opbygning LIVE: Følg det nye Europa-Parlament under opbygning Næste artikel Messerschmidt sikrer Dansk Folkeparti solid sejr Messerschmidt sikrer Dansk Folkeparti solid sejr