Svensk topminister er modstander af forbud mod koranafbrændinger: "Grundlæggende forkert" at begrænse ytringsfriheden

Ebba Busch, der er Sveriges vicestatsminister, går ikke ind for et forbud mod koranafbrændinger. Den danske regering har valgt en hårdere linje end den svenske i korandebatten.

Det vil være uforeneligt med svenske demokratiske principper, hvis de svenske politikere forbyder afbrændinger af Koranen, som det er på tale i Danmark.

Sådan lyder det fra den svenske vicestatsminister, energi- og erhvervsminister og partiformand for Kristendemokraterne, Ebba Busch.

Toppolitikeren slog i en tale søndag fast, at en indskrænkelse af ytringsfriheden ikke kan komme på tale.

"Som parti vil vi ikke støtte noget, der kommer i nærheden af et de facto forbud mod koranafbrændinger eller andre stødende ytringer," sagde Ebba Busch i talen ifølge Aftonbladet.

"At begrænse ytringsfriheden på en måde, som det er blevet foreslået i debatten, er grundlæggende forkert. Men at gøre det som følge af eksterne trusler ville være ti gange værre," lød det endvidere.

Hun gjorde det ligeledes klart, at hun som kristen i mange år har accepteret offentlige krænkelser af kristne symboler, og at de svenske muslimer nu på samme måde må lære at vende den anden kind til koranafbrændingerne.

Anderledes tilgang

I Danmark har SVM-regeringen bekendtgjort, at den via en juridisk "nålestiksoperation" vil sætte en stopper for koranafbrændingerne.

I Sverige har regeringen omvendt været mere påpasselig med at melde konkrete tiltag ud.

I starten af august lød det fra den svenske justitsminister, at regeringen som udgangspunkt ikke har planer om "at forbyde visse ytringer".

Udmeldingerne fra regeringerne i Danmark og Sverige bliver fulgt med stor bevågenhed fra muslimske lande, som i stærke vendinger har kritiseret de offentlige afbrændinger.

Organisationen for muslimske lande, OIC, har ved flere lejligheder opfordret til, at de skandinaviske nabolande får sat en stopper for afbrændingerne.

For Ebba Busch, der leder et af den svenske regerings tre regeringspartier, ændrer presset fra de muslimske lande ingenting. Tværtimod.

"Hvordan vi nu handler, når vi bliver udsat for trusler, definerer, hvem vi er – men måske frem for alt, hvem vi bliver," siger hun.

{{toplink}}

Forrige artikel Han var den eneste i Etisk Råd, der ville fastholde 18-årsgrænse for juridisk kønsskifte. Nu undrer han sig over Han var den eneste i Etisk Råd, der ville fastholde 18-årsgrænse for juridisk kønsskifte. Nu undrer han sig over "aktivistisk" melding fra regeringen Næste artikel Tidligere direktør for Nationalmuseet går i brechen for middelalderkirkerne: Tidligere direktør for Nationalmuseet går i brechen for middelalderkirkerne: "Vi har en pligt til at vedligeholde dem"