Socialdemokratiet afviser blå kritik: Vores landbrugsudspil koster ikke arbejdspladser

Landbruget kommer ikke til at miste arbejdspladser, hvis regeringens landbrugsudspil føres ud i livet, mener Socialdemokratiet. Partiet har fortsat ikke beregninger, der kan understøtte påstanden.

Regeringens landbrugsudspil kommer samlet set ikke til at føre til et tab af arbejdspladser i landbruget.

Det siger Socialdemokratiets fødevareordfører Anders Kronborg nu i et interview med Altinget.

”Dansk landbrug skal rustes til en grønnere fremtid og være et foregangslandbrug. Derfor kommer vores udspil heller ikke til at koste arbejdspladser,” siger ordføreren.

Kronborg tilføjer dog, at der med en ”ambitiøs grøn omstilling vil være en risiko”, og at man i sit seneste aftaleudkast derfor også lægger op til, at en kommende forligskreds skal mødes løbende i de kommende år for at ”følge konsekvenserne meget tæt”.

Meldingen fra regeringspartiet kommer efter, at både Dansk Folkeparti og Venstre åbent har kritiseret regeringen for ikke at kende det mulige jobtab ved sit eget udspil, som blev præsenteret i april.

DF’s miljøordfører René Christensen kalder det ”pinligt”, mens Venstres Troels Lund Poulsen anklager regeringen for bevidst at ”mørklægge” konsekvensberegningerne.

S: Tager snakken ved forhandlingsbordet

Fra Fødevareministeriet lyder forklaringen, at det på nuværende tidspunkt er for usikkert at regne på jobeffekten af udspillet, da man lægger op til, at der skal laves en ny reguleringsmodel for kvælstofsindsatsen.

Den model skal der først tages stilling til i 2023 og 2024, og ministeriet vil derfor først kunne levere ”relevante konsekvensberegninger” til den tid.

De blå partier anerkender i sin kritik, at der er komplekst at regne på arbejdspladser og efterlyser derfor også ”som minimum et skøn”. På den måde kan partierne vide sig sikre på, at de ikke forhandler en aftale på plads, hvor konsekvenserne er uvisse for landbruget.

Læs også: Regeringen kender ikke det mulige jobtab ved eget landbrugsudspil: ”Det er pinligt”

Socialdemokratiet kan dog fortsat ikke lægge beregninger frem.

”Vi mener generelt, at vi har forsøgt at svare. Men nu er vi nået til et sted i forhandlingerne, hvor vi tager de sidste ting ved forhandlingsbordet og ikke i pressen. Derfor har jeg heller ikke yderligere kommentarer til det her,” siger fødevareordfører Anders Kronborg.

Regeringen præsenterede i starten af forhandlingerne syv principper, hvor arbejdspladser nævnes i tre. Samtidig står der mange landmænd og ansatte i fødevaresektoren og frygter, hvad de her forhandlinger kan ende med. Skylder I ikke at fortælle dem, hvad jeres politik koster?

”Det synes jeg også, at vi forsøger at gøre. Når vi i vores syv principper lægger vægt på jobeffekten, så er det også et parameter, der betyder meget inde ved forhandlingsbordet. Og det er altså der, at vi lægger fokus nu, så vi kan få landet en aftale til gavn for vækst, beskæftigelse og den grønne omstilling.”

Det er ikke engang en uge siden, at Mette Frederiksen gik i pressen og talte om bindende mål, og I holder jer heller ikke tilbage med at debattere den økonomiske del i offentligheden. Hvorfor vil I så pludselig ikke tale om jobeffekt?

”Vi taler også jobeffekt. Der har været en del besvarelser af den del i forhandlingerne allerede.”

Så har I et svar på, hvad jobeffekten af jeres udspil er?

”Altså man kan jo ikke komme helt ned på decimalerne. Men nu er vi et sted i forhandlingerne, hvor vi ikke har yderligere kommentarer, men tager diskussionen i forhandlingslokalet. Hvis de andre politiske partier har spørgsmål, kan vi også tage dem der.”

Nye grønne jobs

De andre partier siger jo, de hverken kan få et klart svar eller som minimum bare et skøn over jobeffekten af jeres udspil. Kan du ikke forstå, at det er frustrerende…

”Det, mener jeg ikke, er rigtigt.”

Okay, så I har lagt et skøn frem?

”Vi har lavet en række erhvervsberegninger med flere svar.”

Men der er jo ikke et skøn over jobeffekten af jeres udspil?

”Vores vurdering er, det ikke vil koste arbejdspladser. Det skøn, som Landbrug & Fødevarer har lagt frem, bygger på gamle kvælstofberegninger. Og vi siger netop i vores udspil, at vi vil imødegå det ved at lave en second opinion. Men det samlede svar er altså, at forhandlingerne nu foregår inde ved forhandlingsbordet.”

Nu siger du, at det ikke kommer til at koste arbejdspladser. Hvad bygger I det på, når I ikke har et skøn? I øger jo blandt andet den målrettede kvælstofregulering med jeres udspil?

”Men vi kommer også til at investere i nye grønne jobs. Derfor er jeg også helt sikker på, at det her samlet set bliver en styrke for dansk landbrug.”

For de landmænd, der lige nu står med konkrete jobs i hånden, kan det jo virke fjernt og ukonkret med potentielle, grønne arbejdspladser. Anerkender du ikke, at der er en forskel?

”Jeg anerkender ikke præmissen om, at vi kommer til at miste tusindvis af arbejdspladser. Og som jeg har sagt mange gange nu, tager vi resten inde ved forhandlingsbordet. Vi har stillet os meget til rådighed for både offentligheden og oppositionen, men nu er vi nået til et punkt, hvor der skal bindes en sløjfe. Derfor har jeg ikke yderligere kommentarer,” siger Anders Kronborg.

Landbrugsforhandlingerne er fra denne uge flyttet over i Finansministeriet, hvor finansminister Nicolai Wammen (S) og fødevareminister Rasmus Prehn (S) holder bilaterale møder med de enkelte partier, der for de flestes tilfælde er repræsenteret på partilederniveau.

Efter torsdagens møde accepterede Venstre også at diskutere et bindende klimareduktionsmål for landbruget i de videre forhandlinger.

Forrige artikel 2030-Panelet: ”Vi skal være mere solidariske med de unge” 2030-Panelet: ”Vi skal være mere solidariske med de unge” Næste artikel Konservative revser manglende midler i kommende  iværksætterforhandlinger Konservative revser manglende midler i kommende iværksætterforhandlinger
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.