Rekordstor erhvervsdelegation fra Danmark deltager ved COP27: "Vi skal være på lystavlen som dem, der leverer løsningerne"

Vestas, Ørsted og Arla er blandt virksomhederne i en rekordstor dansk erhvervsdelegation på COP27, som løber af stablen i denne og næste uge. DI ser store forretningsmuligheder for danske virksomheder, mens Dansk Iværksætterforening er til stede for at forbedre vilkårene for grønne iværksættere og start-ups.

Dansk erhvervsliv slår rekorder i disse dage. 

28 virksomheder og organisationer med op til 70 erhvervsfolk valfarter nemlig mod egyptiske Sharm el-Sheikh for at deltage klimakonferencen COP27.

Aldrig før dansk erhvervsliv haft så mange repræsentanter til stede ved klimakonferencen. 

"Vi skal være på lystavlen, som dem, der leverer løsningerne," lyder det fra Anne Højer Simonsen, vicedirektør og klimapolitisk chef i DI. 

Fra den danske pavillon, der er placeret i blå zone, som er det område, hvor de politiske forhandlingerne foregår, skal virksomhederne promovere deres løsninger foran hele verden, lyder det. 

"Der er forhandlere, mange NGO'er, erhvervsliv fra hele verden og civilsamfundet. Og de blander sig alle sammen," lyder det fra DI's klimapolitiske chef, der fortsætter: 

"Det er ligesom en kæmpe stor festival, hvor folk går rundt mellem hinanden og deltager i hinandens arrangementer."

DI: Der er store forretningsmuligheder

Anne Højer Simonsen rejser selv til Egypten næste uge for at deltage. 

Hun ser målet for konferencen, som at vise, at erhvervslivet bakker op. 

"Vi forsøger at sætte tryk på fra virksomhederne. Det er ikke kun politikerne, der rejser rundt med det her budskab. Det er en stor forretningsmulighed for danske virksomheder," siger Anne Højer Simonsen.

Vicedirektøren fokuserer på, at privatkapital kommer til at spille en vigtig rolle i fremtiden. Det er fordi, at de officielle statsbudgetter simpelthen ikke er store nok. Hun fremhæver især to danske virksomheder, som også drager til Sharm el-Sheikh.

”Vi er meget heldige, at PKA Pension deltager, og så har vi CIP, som har en hel del pensionspenge med sig fra blandt andet Pensiondanmark," siger Anne Højer Simonsen og fortsætter: 

”Det er en del af at vise, at man er der og tør at gå ind i nogle løsninger, hvis de rigtige rammer bliver lagt. Også for de lande, hvor man måske kunne være lidt mere usikker på at gå ind og investere.”

Hvilke lande kunne det være?

”Det vil alt andet lige være lande, som man ikke har været i før. Det kunne være nogle lande på det afrikanske kontinent, som har brug for investeringer," lyder det fra Anne Højer Simonsen. 

Sælger man teknologi på sådan et klimatopmøde? 

"Det er ikke fordi, at man nødvendigvis indgår en kontrakt. Men man får et netværk og nogle kontakter. Sidste år havde vi også pavillonen i blå zone, og der fik vi gode tilbagemeldinger fra virksomhederne, der fik mulighed for at møde beslutningstagere og forretningsfolk, som de ellers ikke havde mødt," lyder det fra Anne Højer Simonsen. 

Siden slutningen af februar, hvor Rusland invaderede Ukraine, har stribevis af danske virksomheder trukket sig ud af Rusland. 

Men når spørgsmålet kommer til, hvorvidt Danmark skal sælge teknologi og løsninger for til Rusland og andre regimer for klimaets skyld, så henviser Anne Højer Simonsen til Peter Thagesen, underdirektør i DI. 

Altinget henvender sig til Peter Thagesen for et interview. Det er dog Peter Bay Kirkegaard, seniorchefkonsulent i DI, der ringer tilbage.

Skal danske virksomheder sælge deres teknologier og produkter til blandt andet Rusland og andre regimer for klimaets skyld? 

"Sanktionerne skal først og fremmest overholdes. Og det er en politisk beslutning, hvorvidt det er klimaet eller sikkerhedspolitikken, der skal vægtes højst," lyder det fra Peter Bay Kirkegaard, men fortsætter: 

"Det man kan sige helt generelt er, at danske virksomheder har nogle virkelig gode klimaløsninger. Og det vil jo være ærgerligt, hvis de ikke kom så mange som muligt til gode. Men virksomhederne skal overholde sanktionerne."

DIF vil bruge COP27 til at forbedre forholdene for start-ups

Det er ikke kun de store danske virksomheder, der rejser til Egypten. 

Dansk Iværksætterforening sender nemlig en elbil hele vejen fra Glasgow, hvor COP26 blev afholdt, til Egypten. 

Og de har lidt et andet formål med turen end DI og de store danske virksomheder.  

”Vi er ikke ude i et eksportstød for Danmark. Vi samler den globale stemme for det grønne entreprenørskab op og serverer den på et sølvfad til statslederne dernede,” siger Peter Joakim Kofler, bestyrelsesformand for Dansk Iværksætterforening. 

Han ønsker, at der lægges fokus på at forbedre vilkårene for iværksættere og start-ups, der tænker grønt. Her nævner han bedre offentligt indkøb af iværksætteres produkter, lavere skatter og mindre bureaukrati. 

”Vi skal facilitere den samtale mellem iværksættere og politikere. Og forhåbentlig ender de med at tænke, at vores grønne iværksættere go start-ups skal have langt bedre vilkår,” lyder det fra Peter Joakim Kofler. 

Dan Jørgensen rejser til Egypten som Danmarks politiske repræsentant

I år foregår COP'en fra 6. november til 18. november i Sharm el-Sheikh på Sinai-halvøen i Egypten.  

Det er lige blevet offentliggjort, at den fungerende danske klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen, deltager

Dog skriver Klimaministeriet følgende: 

"Den fungerende regering vil i lyset af den igangværende regeringsdannelse udvise tilbageholdenhed med politiske tilkendegivelser."

Forrige artikel Topfolk i fagbevægelsen får ekstraordinært lønhop – FOA stemte imod Topfolk i fagbevægelsen får ekstraordinært lønhop – FOA stemte imod Næste artikel Tre professorer har gennemgået minksagen og lægger rigsretsspekulationer mod Mette Frederiksen i graven Tre professorer har gennemgået minksagen og lægger rigsretsspekulationer mod Mette Frederiksen i graven
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.