Efter pres fra flertal i Folketinget: Ny aftale forbedrer coronahjælpen til selvstændige

Erhvervsministeren præsenterer aftale om forbedringer af hjælpepakker Altinget from Altinget on Vimeo.

hjælpepakker: Regeringen har fulgt opfordringen fra et flertal i Folketinget, og der er lavet en ny aftale, som giver selvstændige bedre muligheder for at få lønkompensation. Aftale udvider samtidig virksomheders adgang til hjælp og forlænger særlige dagpengerettigheder.

Den hjælpende hånd til selvstændige, der er ramt af coronakrisen, bliver nu forbedret.
 
Regeringen har lavet en ny aftale om udvidelse af hjælpepakkerne sammen med et bredt flertal bestående af Venstre, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative og Alternativet.
 
Der er afsat i alt 9,5 milliarder kroner, der blandt andet skal gå til at udvide mulighederne for at få kompensation for selvstændige erhvervsdrivende som for eksempel frisører.
 
Aftalen betyder blandt andet, at loftet for kompensationen hæves fra 23.000 til 33.000 kroner om måneden for selvstændige med mindst en fuldtidsansat og til 30.000 kroner for dem, der ikke har nogen ansatte.
 
Den forbedrede hjælp til de selvstændige er kommet på dagsordenen, efter Venstre samlede et flertal udenom regeringen bag et beslutningsforslag, som ville pålægge regeringen at øge hjælpen til denne erhvervsgruppe.

Hos Lederne er cheføkonom Niklas Praefke tilfreds med, at hjælpen til selvstændige hæves, så den matcher hjælpen til almindelige lønmodtagere.

"En lille malurt i bægeret er dog begrænsningen på, at selvstændige på kompensationsordningen højest må trække 23.000 konrer ud til sig selv om måneden. Der skal smør på brødet, og derfor havde vi helst været uden den begrænsning, men alt i alt er det en god aftale," lyder vurderingen fra Niklas Praefke. 

Cheføkonomen ser mangler dog én væsentlig ting i onsdagens aftale.

"Hvis jeg skal pege på den helt store mangel i dagens aftale, så er det, at der stadig ikke er indgået aftale om den låneordning for de forestående momsbetalinger. Det har regeringen ellers foreslået. Vi nærmer os med hastige skridt 1. marts, hvor momsbetalingerne skal falde, så det ville være rart for både de selvstændige og virksomhedslederne snart at kunne få ro i maven," lyder det fra Niklas Praefke. 

Få overblik over de nye tiltag i hovedpunkterne i tirsdagens aftale her:

Hjælp til selvstændige

  • Loftet for selvstændige forhøjes fra 23.000 kr. til 33.000 kr. om måneden for selvstændige med mindst én fuldtidsansat og til 30.000 kr. om måneden for selvstændige uden ansatte. For at modtage den forhøjede kompensationssats er det et krav, at den selvstændige ikke tager mere end 23.000 kr. ud af virksomheden om måneden i den periode, hvor den forhøjede kompensationssats modtages.
  • Kravet for, hvor stor en omsætning man skal have for at få adgang til kompensation fra selvstændigordningen, sænkes fra 10.000 kr. om måneden til 8.000 kr. om måneden. Kravet for indkomst sænkes tilsvarende i kompensationsordningerne for freelancere og kombinatører samt i den midlertidige kunststøtteordning.
  • Begge ændringer sker med tilbagevirkende kraft fra den 9. december 2020, og det vil være muligt for selvstændige, der allerede har søgt ordningerne, at søge igen. Der tages forbehold for, at ændringerne kræver statsstøttegodkendelse.

Hjælp til virksomheder

  • Der sættes 175 mio. kr. af til forenkling af ansøgningsprocessen og forbedringer af kompensationsordningen for faste omkostninger.
  • Fristen for, hvornår bindende aftaler om f.eks. markedsføring skal være indgået, for at man er berettiget til kompensation for faste omkostninger, flyttes fra den 9. marts 2020 til den 9. december 2020.
  • Leverandører til offentlige arrangementer med mindst 50 deltagere får adgang til kompensationsordningen for faste omkostninger.
  • Virksomheder, der oplever en nedgang i omsætningen pga. Udenrigsministeriets rejsevejledning, men som ikke er medlem af en godkendt rejsegarantiordning, får adgang til kompensationsordningen for faste omkostninger.
  • Garanti- og låneordninger i Vækstfonden og EKF forlænges til og med april 2021.
  • Garantiordningen i Rejsegarantifonden forlænges til og med den 30. april 2021.
  • Der oprettes en pulje på 35 mio. kr. til at kompensere de virksomheder, der har sæsonbetonede, letfordærvelige varer med en udløbsdato på over en måned. Det gælder f.eks. juleøl. Der vil være et loft på 200.000 kr. pr. virksomhed.

Hjælp til lønmodtagere:

  • Den midlertidige ret til sygedagpenge forlænges med to måneder, så ingen sygedagpengemodtagere overgår til jobafklaringsforløb til og med den 30. april 2021.
  • Suspensionen af 225-timers reglen forlænges tilsvarende med to måneder til og med 30. april 2021.
  • Suspensionen af dagpengeforbruget forlænges til og med april 2021.
  • Forlængelse af ret til uddannelse med 110 pct. dagpenge.
Forrige artikel Brian Mikkelsen indvier Altingets nye erhvervsmedie: Vi kan sagtens skabe mere udvikling i dansk erhvervsliv Brian Mikkelsen indvier Altingets nye erhvervsmedie: Vi kan sagtens skabe mere udvikling i dansk erhvervsliv Næste artikel Coronaprotester trækker tråde til førende sportscoach Coronaprotester trækker tråde til førende sportscoach
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.