Bredt flertal enige om milliardstort rygstød til dansk økonomi: Resten af de indfrosne feriepenge udbetales

STIMULERING: En ny aftale afsætter mere end 25 milliarder kroner til initiativer, der skal sætte gang i den coronaramte danske økonomi. Finansminister Nicolai Wammen (S) varsler samtidig flere delaftaler i de kommende dage.

Danskerne skal svinge med dankortet og holde gang i den danske økonomi.

Sådan siger finansminister Nicolai Wammen (S), som onsdag sammen med et bredt flertal har præsenteret en ny aftale, der skal understøtte netop det.

Aftalen er indgået med støttepartierne – Radikale, SF og Enhedslisten – og Venstre, Konservative og Alternativet, og den afsætter mere end 25 milliarder kroner til blandt andet at holde gang i privatforbruget, hvilket understøtter arbejdspladser.

”Vi sætter massivt ind for at sikre tryghed om danske lønmodtagere og danske arbejdspladser. Det er en saltvandsindsprøjtning til økonomien, så vi kommer stærkere gennem krisen sammen,” udtaler Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

Den største del af aftalen er beslutningen om at udbetale de resterende to ugers indfrosne feriepenge. Natten til onsdag udløb fristen for at bestille de første tre ugers feriepenge, hvilket cirka 2,3 millioner danskere har benyttet sig af. Nu kan de se frem til at få resten udbetalt i marts, og dem, der ikke nåede at få bestilt de første tre uger, kan få alle fem uger udbetalt.

Flere aftaler på vej
Udbetalingen skal sikre, at forbruget får et ekstra rygstød i foråret, og det vil formentlig også betyde, at erhverv, som lige nu er omfattet af restriktioner, også kan få glæde af, at danskerne får flere penge mellem hænderne, siger Nicolai Wammen.

Foruden feriepengene er partierne også blevet enige om at afsætte 1,7 milliarder kroner til at hjælpe den danske eksportbranche, der i øjeblikket bliver presset af coronarestriktioner i udlandet. Midler bliver fordelt udover de næste tre år, og de vil blive brugt til at imødekomme konkrete ønsker fra virksomhederne. En del af pengene vil gå til at styrke grønne eksporterhverv.

Endelig indebærer aftalen, at de nuværende hjælpepakker forlænges med endnu en måned, hvis de eksisterende restriktioner opretholdes.

Dagens aftale kommer ikke til at stå alene, fortæller Nicolai Wammen i forbindelse med præsentationen. Den vil blive efterfulgt af flere delaftaler i de kommende dage, hvori der også vil komme flere grønne initiativer, lover finansministeren.

Læs hele aftalen her.

Forrige artikel Holstein: Finansloven er støttepartiernes pant Holstein: Finansloven er støttepartiernes pant Næste artikel Bank tæt på at sløjfe kontrakt med landsholdet på grund af kviklånslov Bank tæt på at sløjfe kontrakt med landsholdet på grund af kviklånslov
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.