Her er blå bloks fem valgløfter om mere frit valg

De seks partier i blå blok garanterer at gennemføre fem tiltag, der skal sikre danskerne flere frie valg. Du kan få overblikket her.

Hvis en borgerlig regering kommer til magten efter 1. november, lover de seks partier i blå blok at gennemføre en række initiativer, der skal give danskerne mere frit valg.

Sådan lyder det tirsdag på et pressemøde i Fællessalen på Christiansborg.

"Ellers stod vi ikke her i dag," siger Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt.

Det fremgår ikke, hvor pengene skal findes henne. Men på pressemødet garanterer Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, at de fem tiltag vil være finansierede.

Du kan få et overblik over initiativerne her. {{toplink}}

1. Kortere ventetid på fertilitetsbehandling

Danskere, der er i fertilitetsbehandling, skal omfattes af både udrednings- og behandlingsgarantien, så de kan benytte sig af private alternativer. De har i dag ikke udvidet frit sygehusvalg, og derfor er ventetiderne lange.

Det vil ifølge de seks blå partier give mange danskere hurtigere og dermed bedre mulighed for at stifte familie.

2. Frit valg for fødende til at vælge mellem offentlige og private tilbud

Partierne vil give de fødende mulighed for at vælge mellem offentlige og private tilbud ved ukomplicerede fødsler, så de kan vælge det tilbud, som danner den bedste ramme om den kommende familieforøgelse.

3. Elevfordelingen på gymnasierne skal rulles tilbage

Den "forkerte tvangsfordeling" af gymnasieeleverne efter forældrenes indkomst skal rulles tilbage straks efter valget, mener den samlede blå blok. Det skal ikke være mors og fars pengepung, som bestemmer, hvor den enkelte unge kan blive uddannet, lyder det. 

4. Frit valg af alt fra aftensmad til rengøringshjælp på ældreområdet

Hvorfor skal vores ældre ikke have frihed til at vælge deres egen aftensmad? Eller rengøringshjælp, spørger partierne retorisk.

De vil derfor sikre, at alle ældre medborgere bliver garanteret muligheden for at bruge deres frie valg. Det skal ske ved, at pengene følger borgeren, så de ældre får "markant større frihed" til selv at vælge den leverandør, der skal levere den personlige pleje, praktiske hjælp og madservice, som de er visiteret til.

5. Friplejehjem i alle kommuner

Det er et mål for de seks blå partier, at hver eneste kommune får et friplejehjem i næste valgperiode. I dag findes der ikke private friplejehjem i over halvdelen af de i alt 98 kommuner. {{toplink}}

Forrige artikel Valg får ekspertgruppe til at udskyde anbefalinger til CO2-afgift i landbrug og transport Valg får ekspertgruppe til at udskyde anbefalinger til CO2-afgift i landbrug og transport Næste artikel Overblik: Vismænd spår beskæftigelsen falder med 100.000 frem mod 2024 Overblik: Vismænd spår beskæftigelsen falder med 100.000 frem mod 2024
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.