Erhvervsministeren: Lokale erhvervsfyrtårne skaber vækst og ikke mindst liv

Et stærkt lokalt erhvervsliv, der har et godt samarbejde med det offentlige, styrker lokalområderne økonomisk, kulturelt og socialt. De lokale erhvervsfyrtårne kan spille en betydelig rolle, hvor midtpunktet er samarbejdet mellem lokale erhvervsstyrker og det offentlige, skriver erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Velfærd og vækst går hånd i hånd.

Man skulle tro, at de færreste ville være uenige i det udsagn, men faktum er desværre, at den offentlige sektor til tider bliver set som en klods om benet. Jeg køber bare ikke påstanden om, at der skulle være en modsætning mellem et konkurrencedygtigt erhvervsliv og vores velfærdssamfund.

Virkeligheden er, at den offentlige og private sektor er gensidigt afhængig af hinanden. Vores stærke samfundsmodel er fundamentet for både velfærd og vækst i dag. Det mener jeg også, at det skal være i fremtiden.

Det er helt grundlæggende en styrke for vores samfunds konkurrenceevne, at vi har en stærk og veldrevet offentlig sektor, der leverer velfærd, infrastruktur, uddannelse, forskning og stabile rammer til danske virksomheder, og at virksomhederne med produktion, viden og service finansierer vores fælles velfærd.

Et velfærdssamfund, hvor der er fri og lige adgang til uddannelse, hvor man kan få børnene passet i den lokale vuggestue, mens man er på arbejde, og hvor et fleksibelt arbejdsmarked giver virksomhederne mulighed for at kunne tilpasse sig fremtidens udfordringer og muligheder.

Fundamentet for fremtiden

Derfor mener jeg også, at fundamentet for fremtiden ligger i samspillet mellem den danske samfundsmodel og erhvervslivet, hvor det offentlige skaber rammerne, så danske virksomheder kan investere, vokse og udfolde sig. Og hvor danske virksomheder sælger de varer og services, der er efterspurgt fra hele verden.

For der ligger vigtige forretningsmuligheder i det stærke samarbejde mellem det offentlige og det private. Et eksempel er vores life science-sektor, der har etableret sig som et af Danmarks største eksporterhverv.

Det skyldes blandt andet en tæt sammenhæng til det stærke danske velfærdssamfund, der eksempelvis leverer et fundament af attraktive forskningsmiljøer, som virksomhederne nyder stor gavn af.

Med andre ord: Samfundets investeringer i sundhedssektoren og forskningsinstitutionerne bliver til produkter og teknologi, som vi tjener gode penge på, og som samtidig gør rigtig god gavn ude hos patienterne.

Og samspillet bliver kun vigtigere i fremtiden, hvis Danmark fortsat skal stå godt i den internationale konkurrence og have et stærkt lokalt erhvervsliv. Derfor skal vi sikre de bedste forhold og rammer for både det offentlige og det private, så vi fortsat kan have et sundt og konkurrencedygtigt erhvervsliv, som er til gavn for vores velfærdssamfund. Det gælder både nationalt, regionalt og lokalt.

Erhvervslivet som lokal løftestang

Vi har i regeringen præsenteret en række forslag på det erhvervspolitiske område, der også lokalt skal give virksomhederne bedre muligheder for at gribe morgendagens vækstmuligheder.

Vi har for eksempel fokus på at styrke lokalområderne og på at udnytte og udbygge de lokale ressourcer, som vores forskellige landsdele tilbyder. Det foreslår vi blandt andet at gøre gennem lokale erhvervsfyrtårne, hvor midtpunktet er samarbejdet mellem lokale erhvervsstyrker og det offentlige. Så man eksempelvis på Fyn kan være i front med at udvikle automatiseret produktion af store konstruktioner til vindmøller og lignende produkter.

De lokale erhvervsfyrtårne kan skabe nye arbejdspladser og flere muligheder rundt omkring i landet. Og når lokalområderne oplever vækst, og flere arbejdspladser kommer til, giver vi liv til lokalområderne. Det betyder, at flere har lyst til at bosætte sig i lokalområderne, fordi mulighederne bliver flere.

Tingene hænger sammen. Derfor er det også vigtigt for mig at slå fast, at erhvervslivet og velfærdssamfund ikke er hinandens modsætninger, men hinandens forudsætninger.

Fremtidens erhvervspolitik og væksteventyr bygger vi ikke på lette her-og-nu løsninger, men på at styrke forholdet mellem det private og det offentlige. Kort sagt at styrke fællesskabet, sådan som vi sammen har gjort det under corona. Det skal vi gøre endnu mere i fremtiden.

Det gælder både, når vi diskuterer erhvervslivets rammevilkår i Folketingssalen, men selvfølgelig også når man lokalt skal træffe vigtige beslutninger. For et stærkt lokalt erhvervsliv, der har et godt samarbejde med det offentlige, skaber stærke lokalområder. Både økonomisk, kulturelt og socialt.

Forrige artikel Forskere: Forsyningskrisen varsler en ny epoke i globaliseringen Forskere: Forsyningskrisen varsler en ny epoke i globaliseringen Næste artikel UNEP og DTU: Energieffektivitet kræver byer og regeringer med mod til at gå forrest UNEP og DTU: Energieffektivitet kræver byer og regeringer med mod til at gå forrest
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.