Bødskov: Sådan hjælper Danmarks grønne samarbejdsaftale med USA danske virksomheder

"Mit mål er både at styrke båndene mellem danske og amerikanske virksomheder, men også mellem vores regeringer og myndigheder," siger Morten Bødskov om den grønne samarbejdsaftale mellem Danmark og USA. Tirsdag underskriver han aftalen. "Vi kommer til at lave flere aftaler," lyder det.  

Vi ser ind i en ny form for globalisering med spændinger i både Europa og mellem USA og Kina. 

Den situation skaber usikkerhed om forsyningssikkerheden og erhvervslivets muligheder for at investere.

Sådan lyder analysen fra erhvervsminister Morten Bødskov (S), der forklarer, at regeringens svar på de udfordringer er at styrke relationerne med Danmarks nærmeste allierede under mantraet "erhvervspolitik er sikkerhedspolitik."

Regeringens grønne samarbejdsaftale med USA er et led i den strategi. 

"Formålet er at styrke båndene mellem Danmark og USA og særligt mellem det danske og amerikanske erhvervsliv. Her styrker vi båndene med amerikanerne om den grønne omstilling," siger Morten Bødskov, da Altinget møder ham i den amerikanske ambassadørbolig Rydhave. 

Her er erhvervsministeren del af et netværksarrangement forud for den danske erhvervsdelegations rejse til Washington for at deltage i SelectUSA Investment Summit-konferencen, hvor samtlige amerikanske stater er til stede. 

Morten Bødskov lander selv i den amerikanske hovedstad mandag, før han tirsdag formelt skal underskrive samarbejdsaftalen mellem Danmark og USA på investeringskonferencen. 

"Den grønne omstilling er topprioritet for regeringen, og det er den også for amerikanerne nu med IRA’en, og danske virksomheder er helt i front, når det handler om nye grønne teknologier. Det kan amerikanerne bruge i den grønne omstilling," siger Morten Bødskov. 

{{toplink}}

Amerikanske virksomheder kommer til Danmark i efteråret

Erhvervsministeren forklarer, at regeringen har indgået en aftale med amerikanerne om, at der afholdes et lignende event i Danmark i efteråret, hvor erhvervssamarbejdet mellem de to lande udbygges.

"Målet med aftalen er, at vi tager til SelectUSA Investment Summit, og så samler vi amerikanske virksomheder med danske interesser til efteråret. Det handler om at, hvis vi kan hjælpe med at forstærke de bånd eller gøre deres muligheder for at forstå Danmark og investere i Danmark nemmere, så sætter vi gang i det arbejde," siger Morten Bødskov.

Vil det være amerikanske virksomheder, der har fokus på grøn omstilling?

"I første omgang vil det være inden for det samme felt, men når USA er Danmarks største eksportmarked, er det jo ikke kun på det grønne, at der er et stort samarbejde. Men i første omgang er det inden for det grønne, life science og andre store sektorer som forsvarsindustrien og shipping-industrien," siger Morten Bødskov og tilføjer:

"Der, hvor Danmark har sine styrkepositioner, vil man se, at der vil komme amerikanske virksomheder, fordi der i forvejen er et tæt samarbejde og dermed mulighed for at styrke det yderligere."

"Den største danske stat er Texas"

USA overhalede i 2019 Tyskland som Danmarks største eksportmarked, og i 2022 udgjorde Danmarks samlede eksport til USA 285 milliarder kroner.

"Man siger, at cirka 150.000 job har danske interesser – som økonomiske investeringer eller samarbejder – i sig. Tidligere var det Californien, der var den stat i USA med flest danske investeringer og danskrelaterede arbejdspladser, men nu er det faktisk Texas," siger Morten Bødskov, der besøgte Texas med Folketingets Erhvervsudvalg i begyndelsen af marts.

"Det, vi ser i Texas, er en omstilling af energisektoren. Ørsted, CIP, Vestas og andre spiller en enorm rolle i Texas i dag. Der er en af verdens største havne i Houston, hvor A.P Møller-Mærsk og andre er massivt til stede. Vi kigger ind i et USA med enormt store danske interesser," siger Morten Bødskov. 

Han peger på, at den danske tilstedeværelse i USA er bredere end tidligere.

"Vi ser store projekter i Californien og New Jersey, og den største danske stat er Texas nu. Så Danmark er ikke kun til stede i et område. Danmark er massivt til stede i hele USA med store investeringer og interesser," siger erhvervsministeren. 

Her er erhvervsministerens mål for USA-tur

Hvordan vil danske virksomheder konkret mærke, at Danmark har lavet en grøn samarbejdsaftale med USA?

"Det vil de gøre ved, at der for det første kommer amerikanske virksomheder til Danmark. Så det er dels afhængigt af virksomhedernes egne interesser i samarbejdet, hvilket jeg er helt sikker på, at de gerne vil, for der er stor interesse for at tage med og bringe amerikanske virksomheder til Danmark," siger Morten Bødskov og tilføjer:

"Og så er det jo ordre, nye samarbejder, tættere bånd og afklaringer af de spørgsmål, som der selvfølgelig er, når man skal tage springet over på den anden side af Atlanten."

Fredag forlader Morten Bødskov Washington, men han forbliver i det amerikanske, da han rejser videre til San Francisco og Silicon Valley for blandt andet at mødes med danske tech-iværksættere. 

Han er først tilbage i Danmark den efterfølgende torsdag. 

Erhvervsministeren har ét klart succeskriterie for sin lille USA-turné. 

"Jeg vi gerne opnå, at de danske virksomheder, der har været med på turen, ved, hvad IRA’en er for en størrelse, hvordan den kan bidrage til, at de kan få mere fremgang som virksomheder, men også vi – igennem de mange møder jeg skal have – får styrket båndene mellem Danmark og USA om den grønne omstilling," siger Morten Bødskov. 

Han understreger, at amerikanernes massive investeringer gennem IRA'en vil flytte den internationale dagsorden.

"De kigger mod Danmark og danske teknologier. Og de virksomheder, vi har med, bringer dem med. Så mit mål er både at styrke båndene mellem danske og amerikanske virksomheder, men også mellem vores regeringer og myndigheder," siger Morten Bødskov. 

Bødskov: "Vi kommer til at lave flere aftaler"

Danmarks grønne samarbejdsaftale med USA var den første af sin slags. 

Kort tid efter fulgte et lignende samarbejde med Tyskland

De samarbejdsaftaler skal ses som konkrete eksempler på, hvad Morten Bødskov mener, når han siger, at "erhvervspolitik er sikkerhedspolitik.

"Vores eget svar på, at erhvervspolitik er sikkerhedspolitik, er, at vi forstærker vores styrkepositioner. Det gør vi blandt andet ved at forstærke alliancerne med de lande, hvor vi har aktiviteter for vores styrkepositioner. Det er life science, shipping, det grønne og forsvarsteknologi," siger han. 

Erhvervsministeren lover, at der kommer flere aftaler, men vil ikke svare på, hvilke lande Danmark er i dialog med.

"Det er USA, det er Tyskland, og vi kommer til at lave flere aftaler. Det er der ingen tvivl om, men lige nu er det store opgaver med amerikanerne og tyskerne, som vi står over for. Men så er der jo også et stort arbejde med at udvikle EU’s industripolitik. Der er fokus også grønt," siger Morten Bødskov.

{{toplink}}

Forrige artikel Regeringen vil med otte tiltag sikre hurtigere udbetalinger til minkavlere. Men tidshorisonten er stadig usikker Regeringen vil med otte tiltag sikre hurtigere udbetalinger til minkavlere. Men tidshorisonten er stadig usikker Næste artikel Tidligere ambassadør i Washington: Her er tre råd til grønne danske virksomheder i USA Tidligere ambassadør i Washington: Her er tre råd til grønne danske virksomheder i USA
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.