Brug af teknologi skal ikke være en spareøvelse

DEBAT: Teknologi skal benyttes for borgernes og medarbejdernes skyld, og hvis det er godt for kommunekassen, er det jo bare et ekstra gode. Det mener Thorkild Gruelund (K), formand for Social- og Seniorudvalget i Hørsholm Kommune.

Af Thorkild Gruelund (K)
Formand for Social- og seniorudvalget, Hørsholm Kommune

Velfærdsteknologi er for mig frihed og værdighed! Vi skal sikre os, at vore økonomer blander sig uden om debatten. Økonomerne - med deres økonomisnak - ødelægger enhver god debat om emnet.

Ofte tales der om velfærdsteknologi som et nyt emne. Det er sludder. Emnet er oldgammelt.
Stokken er et af de ældste teknologiske hjælpemidler, vi har. I stedet for at kravle kunne manden holde sig oprejst! I stedet for at skulle vente på en anden person som støtte, kan det svage menneske selv gå med støtte fra en stok. Det er da fantastisk, at en kæp med ganske få ændringer i mange år har hjulpet så mange mennesker til så megen frihed og værdighed.

Hjælpemidler giver livskvalitet
Eksemplerne er flere: briller, gebis. Hver dag giver de hjælpemidler millioner af mennesker livskvalitet. Der er ikke så megen teknologi i mine nævnte eksempler. Så kan man nævne telefonen, høreapparat eller TV. Der er i hvert fald masser af teknologi i de produkter.

Min svigermor på 97 kan ikke så meget og har ikke så mange adspredelser. Men min kone kan ringe til hende hver dag og få en snak. Mine døtre kan også. Telefonen er i mine øjne en af nutidens største velfærdsteknologiske succeser. At være i stand til at kontakte andre mennesker! At kunne blive kontaktet af andre mennesker. Frem for at være isoleret! Telefonen er guld værd for de, som ikke har andre kontaktmuligheder.

I Hørsholm Handicapråd har vi haft besøg af formanden for Handicaprådet i Fredensborg Kommune, Kristian Hegaard. Kristian holdt et blændende foredrag om, hvad man arbejdede med i Fredensborg. Kristian er selv handicappet og sidder i en specialdesignet kørestol. Hverken vi eller Kristian havde fået den gode oplevelse uden velfærdsteknologi. Robotter er af nogle politiske kollegaer og borgere kritiseret til brug i pleje og omsorg af svage og handicappede mennesker.

Det er min opfattelse, at vi skal byde ny teknologi velkommen. Det er da muligt, at robotstøvsugernes første, anden og tredje generation ikke er tilfredsstillende, men robotstøvsugeren har fået alt for megen plads i medierne.

Tænk på, hvor mange tunge løft på plejehjem, som er blevet afhjulpet med moderne teknik. Alt udvikles. De første briller så også helt anderledes ud, end dem vi benytter i dag. Hvis jeg var svag, ville jeg personligt langt foretrække et ”SMART WC”, som jeg kan frekventere, når det passer mig. Frem for at sidde og vente på hjælp fra en nok så venlig social- og sundhedshjælper.

Ikke en spareøvelse
Når jeg fra start ikke ønsker økonomer ind i debatten om velfærdsteknologi, skyldes det, at jeg ikke ser opgaven som en spareøvelse.  

Igen: Velfærdsteknologi er for mig frihed og værdighed! Men jeg er ikke ”uøkonomisk”. Vi giver jo ikke en kørestol til et menneske, hvis en stok er tilfredsstillende. Vi giver ikke førerhund til en dårligt seende, hvis briller kan løse problemet. Det er også økonomi i velfærdsteknologi.  

Hvis teknologi kan hjælpe svage medborgere, skal vi naturligvis benytte teknologien for borgernes skyld og for vore medarbejderes skyld. Hvis det også er godt for kommunekassen, så er det absolut ingen skade til.

Forrige artikel Brugerbetaling påvirker patienternes adfærd Næste artikel Velfærdsløsninger skal give mere tid til nærvær