Tag imod velfærdsteknologien uden diskussion

DEBAT: Hvorfor diskutere velfærdsbegrebet? Er velfærdsteknologi ikke blot en udvikling, som gør hverdagen nemmere for borgere og personale, spørger Lone Glarbo, formand for social- og sundhedsudvalget, Favrskov Kommune.

Af Lone Glarbo (V)
Formand for social- og sundhedsudvalget, Favrskov Kommune

Velfærd er et begreb, som vi alle bruger i flæng. Definitionen er uklar, men det er så vagt og uforpligtende, og alligevel opfattes det altid som et klokkeklart plusord. Vi ved med andre ord ikke så meget om, hvad velfærd er, men vi ved, det er godt.

Debatten drejer sig mest om retfærdighed. I den offentlige debat drejer velfærd sig i virkeligheden om noget andet, end hvad ordet umiddelbart antyder – nemlig fordelingsretfærdighed. Her er det et spørgsmål om lighed og ulighed.

Hvorfor overhovedet tale om velfærdsteknologi? Er der i virkeligheden tale om et forældet begreb og måske derfor en uinteressant diskussion?

Er det bare en teknologisk udvikling, som vi bare kan tage imod, sortere i tilbuddene med omtanke og derefter vælge de løsninger, som gør hverdagen nemmere for borgere, personale og pårørende?

Vi skal ikke stirre os blinde på nemme løsninger
Vi skal dog være varsomme med altid at vælge de nemmeste løsninger, de må også gerne tilføre en reel værdi, så det ikke bliver teknologi for teknologiens skyld.

Hvis teknologien gør det muligt at omstrukturere midler, så vi kan prioritere i overensstemmelse med vores ønsker inden for eksempelvis hjemmeplejen, så er det jo blot fint, og vi bør slå til.

Det kunne jo være, at vi ønskede at frigive noget af den tid, der bruges på rengøring og hygiejne, således at der blev plads til en kop kaffe, en snak, en tur igennem fotoalbummet, at borgeren gerne vil have tilplantet altankassen eller mange andre gøremål.  
 

Forrige artikel Gode løsninger tager afsæt i brugerens behov Næste artikel Ulige adgang til sundhedsrådgivende apps Ulige adgang til sundhedsrådgivende apps