Nordisk samarbejde om velfærdsteknologi

DEBAT: Det er nærliggende at tænke nordisk i stedet for nationalt, når der i årene fremover skal indføres velfærdsteknologi i den offentlige sektor, mener projekleder i Nordens Velfærdscenter Erland Winterberg.

Erland Winterberg 
Projektleder, Nordens Velfærdscenter, NVC

De nordiske lande har inden for velfærdsområdet mange fælles værdier og mål. Vores velfærdssystemer er ganske vist ikke ens, men der er flere ligheder end forskelle. Lighederne gør det let at samarbejde og overføre viden imellem de nordiske lande. Forskelligheden giver samarbejdet de skæve vinkler, der gør det interessant og innovativt at samarbejde.

Det er derfor nærliggende at tænke nordisk i stedet for nationalt, når vi i årene fremover skal indføre velfærdsteknologi i den offentlige sektor i de nordiske lande.

Hvis vi kan fremme samarbejde om for eksempel standarder og udveksle viden og erfaringer, kan vi fremme innovationen og gøre markedet større helt fra begyndelsen. På den måde kan virksomhederne med udgangspunkt i et stort samlet nordisk marked få en mere solid baggrund for videre ekspansion til landene uden for Norden, og de offentlige indkøbere kan få bedre og billigere produkter og løsninger til borgerne, fordi markedet bliver større.

Med baggrund i ovenstående - og ud fra viden om at man fremmer innovationen, hvis man bringer forsknings- og udviklingsmiljøer sammen med virksomheder og deres kunder og de offentlige kunder - har Nordens Velfærdscenter taget initiativ til at starte et nordisk innovationsnetværk, Nordic Innovation Network for Welfare Technology (NIW). NIW er etableret i et samarbejde med de nordiske lande og med Socialstyrelsen i Danmark som projektleder. Netværket er nu under opbygning.

Målsætningen for NIW
NIW skal medvirke til at fastholde og videreudvikle den nordiske velfærdsmodel samt skabe nytte i Norden ved at opbygge og facilitere et innovativt nordisk samarbejde inden for det velfærdsteknologiske område. NIW skal endvidere facilitere samarbejde mellem det offentlige og det private ved at bygge bro mellem forskningsmiljøer, praksisområder og virksomheder.

Vision
Norden skal profileres som en markant aktør på det velfærdsteknologiske område med fokus på at sikre en god og effektiv implementering af nye teknologier. Der skal skabes et frugtbart samspil mellem forskning, vidensorganisationer og praksisfelt. Nøglen til succes skal findes i mødet mellem faglige miljøer, der ser muligheder i tværgående samarbejde, og som ønsker at gå nye veje.

Nordisk merværdi
De nationale forskningsmiljøer, der arbejder med velfærdsteknologi, er få og spredte, og kendskabet til beslægtede faglige miljøer både i de enkelte lande og i Norden er lavt. NIW skal medvirke til en optimal udveksling af viden og erfaringer inden for det velfærdsteknologiske område på tværs af landegrænserne i Norden.

Der er årelang tradition for nordisk samarbejde på hjælpemiddelområdet, og de mange positive resultater fra dette arbejde peger i retning af, at der også i fremtiden vil være store fordele ved, at landene fortsætter samarbejdet om at skabe innovation og vidensdeling inden for det velfærdsteknologiske område.

Udbytte
Netværket vil resultere i:

kendskab til og overblik over nationale og nordiske innovationsmiljøer og deres aktiviteter,

kendskab til og overblik over nationale og nordiske initiativer samt nye
velfærdsteknologiske løsninger og produkter,

mulighed for fællesnordiske innovations- og udviklingsprojekter,

anbefalinger af hvor strategiske, nordiske innovationsindsatser og projekter er mest hensigtsmæssige,

anbefalinger rettet mod Nordisk Ministerråd, landenes politiske og administrative miljøer og andre med henblik på at formidle kendskab til og udnyttelse af de eksisterende initiativer og skabe øget fokus på nordiske resultater og udviklingsbehov.

Temaopbygget netværk
NIW er et temaopbygget netværk, som løbende udbygges med flere temaer.

Der er for øjeblikket et tema i drift, tema 1 om "Kognitiv støtte med anvendelse af ny teknologi". Tema 2 om "Tryghed i hjemmet" er under opbygning, og der er planlagt flere temaer i den nærmeste fremtid:

Tema 3. "Self-management" og kronikere
Tema 4. Mobile tryghedsalarmer med positionsbestemmelse
Tema 5. Den tilgængelige bolig

Tema 1: Kognitiv støtte med anvendelse af ny teknologi
Dette første tema i NIW fokuserer på anvendelse af ny teknologi til at strukturere dagligdagen og støtte hukommelsen for brugere med diagnoser som ADHD, DCD, Aspergers, Tourettes, demens, erhvervet hjerneskade, psykisk sygdom mv.

Antallet af værktøjer og relevante standardprodukter er hastigt stigende, især inden for tredjepartsapplikationer og online-tjenester til mobile enheder som tablets og smartphones - men også dedikerede løsninger som digital organisering og lokalisering med GPS.

Temaet 'Kognitiv støtte med anvendelse af ny teknologi' omhandler de teknologiske og metodiske nyskabelser samt erfaringerne fra udvælgelse, tilpasning, implementering og opfølgning. Temaet vil også beskæftige sig med de vilkår, der skal være til stede i forhold til brug af den nye teknologi.

Temaansvarlig: Norge

Tema 2: Tryghed i Hjemmet
Dette tema fokuserer derfor på teknologier og metoder, der øger borgernes tryghed. Den primære målgruppe er ældre, der bor i eget hjem, men også personer med funktionsnedsættelser er en del af målgruppen. Eksempler på løsninger, der kan øge trygheden, er nødkaldeanlæg, billedporttelefoner, komfuralarmer, timere til elektriske apparater, dørkamera, kommunikationshjælpemidler, falddetektorer, bevægelsessensorer, tovejs videokommunikation, automatiske medicinpåmindere/dispensere, elektroniske låsesystemer og så videre.

Inden for temaet er det også hensigten at følge udviklingen på telekommunikationsområdet, hvor udviklingen af nye tjenester og apparater går meget stærkt. Under temaet vil også faldproblematikken blandt ældre blive belyst.

Temaansvarlig: Sverige

Forrige artikel Overdrag mere omsorg på hospitaler til frivillige Overdrag mere omsorg på hospitaler til frivillige Næste artikel Udnyt potentialet for innovation Udnyt potentialet for innovation