Healthcare Denmark: Canada åbner døren til USA

DEBAT: Det canadiske sundhedsvæsen har mange ligheder med det danske og er derfor en nærliggende indgang til det nordamerikanske marked og USA, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark.

Af Hans Erik Henriksen
Direktør i Healthcare Denmark

For nylig blev jeg kontaktet af en canadisk organisation, som udfører forskning inden for velfærdsteknologi. Henvendelsen drejede sig om et indlæg på en konference i juni, i regi af den canadiske regering, hvor man gerne vil høre om Danmarks initiativer og strategier for velfærdsteknologi.

Et udvalg, som er nedsat af den canadiske sundhedsminister, og som skal rådgive om innovation og sundhedstransformation, indhenter i disse dage inspiration fra sundhed.dk, fordi det gerne vil vide mere om Danmarks erfaringer på området.

Ovennævnte er blot to eksempler, der understreger, at Canada følger udviklingen i Danmark med interesse, og at man meget gerne lader sig inspirere af danske initiativer og løsninger.

Indgang til USA
Med et offentligt sundhedssystem, som har mange ligheder med det danske sundhedsvæsen, er Canada en meget nærliggende indgang til det nordamerikanske marked og USA. Samtidig udvikler markedet for sundheds- og velfærdsteknologi sig hurtigt i kraft af nationale initiativer fra det canadiske sundhedsministeriums side. De initiativer har især fokus på håndteringen af de samme sundheds- og velfærdsudfordringer, som også Danmark står overfor.

Forretningsmulighederne for danske virksomheder understøttes af den kommende frihandelsaftale mellem EU og Canada, CETA-aftalen, der forventes at træde i kraft i begyndelsen af 2016. CETA-aftalen skal fjerne cirka 99 procent af toldsatserne mellem EU og Canada samt skabe friere bevægelighed for varer og tjenesteydelser.

Dette vil få betydelig betydning for de store danske virksomheder inden for også medicinal- og medicoområdet, som allerede har en stor eksport til Canada. Der forventes en årlig stigning i samhandlen mellem EU og Canada svarende til 190 milliarder kroner som følge af frihandelsaftalen.

Nye muligheder for danske virksomheder
For de mindre virksomheder og virksomheder med planer om at påbegynde eksport til Canada har det større betydning, at CETA-aftalen også har til formål at ligestille europæiske virksomheder med canadiske virksomheder i forhold til offentlige indkøbsaftaler. Den forventede nemmere adgang til den offentlige sektor i Canada kan være afgørende for danske virksomheders muligheder for at levere sundheds- og velfærdsløsninger til det canadiske sundhedsvæsen.

For danske virksomheder, som udvikler nye og innovative sundheds- og velfærdsløsninger bliver det også væsentligt, at CETA-aftalen medfører en bedre beskyttelse af patenter og rettigheder, ligesom der er planer om at etablere en ombudsmand, som europæiske virksomheder kan indbringer sager for i tilfælde af brud på CETA.

Den forestående aftale gør det også nemmere for europæiske virksomheder at få certificeret nye produkter i henhold til canadiske og nordamerikanske standarder, da den muliggør certificering til det canadiske marked i EU.

Som også beskrevet i debatten er sundhedsvæsenet i USA meget forskelligt fra det danske sundhedsvæsen – og derfor som udgangspunkt vanskeligt tilgængeligt for danske eksportvirksomheder. Med den lettere adgang til det canadiske marked, som CETA-aftalen skaber, og det canadiske markeds centrale position i Nordamerika, kan Canada derfor være en oplagt indgang til USA's store markeder for sundheds- og velfærdsteknologi.

Forrige artikel Eksportrådet: Succes i USA kræver amerikanske partnere Eksportrådet: Succes i USA kræver amerikanske partnere Næste artikel Innovationscenter: Danmark skal koble sig på mHealth-revolutionen Innovationscenter: Danmark skal koble sig på mHealth-revolutionen