VK-plan ender i bureaukrati

Koncentrat af lederen "Kluntet krumspring" i Information, 1/3-04.

Regeringen kom vidt omkring, da den skulle samle punkter sammen til sit udspil om »noget for noget«. I nogle tilfælde nåede den helt ud på det kuriøse overdrev for at få kataloget pumpet op til at omfatte hele 57 initiativer.

Og så måtte det alligevel konstateres nogle få dage senere, at en ny, interessant foranstaltning var blevet glemt. Ikke færre end 650.000 børnefamilier fik en håndfast påmindelse om, at hvis ikke de selv gør noget, så kan de heller ikke regne med noget. Nok har de indtil nu – uden videre – haft ret til et antal ugers børnepasningsorlov (afhængigt af hvor mange uger, de har brugt på barselsorlov), men nu må de selv yde en indsats, hvis de vil bevare denne ret.

Det har de fået besked om i et brev, der fortæller dem, at de senest den 31. marts skal returnere dette brev i underskrevet stand til arbejdsformidlingen.(...)

Kritikken af denne udgave af ’noget for noget’ er kommet fra mange, forskellige sider. Men uanset om indvendingerne er blevet rejst af f.eks. Dansk Folkeparti eller SF, drejer de sig stort set om det samme. De svage familier, der måske ikke altid har lige godt styr på deres korrespondancer, risikerer at komme i klemme, fordi de glemmer at sende brevet retur.(...)

Det centrale spørgsmål er, hvorfor dette brev overhovedet var nødvendigt. Svaret bliver givet i de reportager, Information bragte fredag og lørdag. Som en medarbejder i Arbejdsmarkedsstyrelsen sagde, så handler det om, at når EU bliver udvidet fra 1. maj, så regner ’man’ med, at en hel del østeuropæere vil tage til Danmark og udnytte reglerne om børnepasningsorlov. Og da disse østeuropæere jo ikke har fået noget brev, de kan besvare bekræftende, så vil de efter 1. april i år være udelukket fra at bruge denne mulighed, selv om de bosætter sig i Danmark.(...)

Sandsynligvis er der tale om en betydelig overvurdering af både egen tiltrækningskraft og de nye EU-borgeres trang til at flytte på grund af en børnepasningsorlov, der oven i købet er blevet ændret for et par år siden. Det problem, regeringen med tilslutning fra Socialdemokraterne, De Radikale og Kristendemokraterne forsøger at afværge, ville næppe have vist sig at være større, end at det kunne være klaret på en måde, der havde været langt mindre bureaukratisk end en omfattende brevveksling mellem myndigheder og småbørnsforældre.(...)

Det er i sandhed en fornyelse af begrebet borgerrettigheder. Sagen er endnu et eksempel på, at når det gælder om at appellere til dele af befolkningens angst for ’de fremmede’, så kan både lovgiverne og administratorerne bevæge sig ud de mest forbløffende forvridninger af både sund fornuft og lovfæstede rettigheder. For at imødegå noget, der af nogle anses for et problem eller en fremtidig trussel, bliver sagesløse mennesker af både dansk og udenlandsk herkomst ramt af de mest kluntede krumspring.

Forrige artikel S: Regeringen har medansvar for takststigninger Næste artikel Konstruktiv integration fra SF