VK vinder kamp om skattelettelser

Koncentrat af lederen "Valgkamp 1: Skattelettelser" i Berlingske Tidende, 17. februar 2004.

Mindre skatter er et rigtigt valgtema, og så burde det kunne styrke regeringen

I en tid, hvor ikke ret meget synes at gå strygende for regeringen, er det rimeligt at pege på en af dens succeser: skattepolitikken.

Hvis nogen var i tvivl om skattestoppets succes, er den blevet dokumenteret af oppositionens forsøg på at efterligne ideen - ganske vist med en model, der er »fleksibel«, og derfor er et falsk skattestop. Men aflysningen af de konstante afgifts- og skattestigninger har som politisk præstation næsten dækket over, at stoppet kun kan være første skridt for en borgerlig regering.(...)

Nu tyder meldinger fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) på, at regeringen står ved, at skattestoppet kun er en indledning. Det må hilses velkomment, hvis regeringen for alvor vil gøre skattelettelser til et tema op til næste folketingsvalg.(...)

Skattelettelser vil imidlertid med ubønhørlig kraft sætte den velfærdsdiskussion på dagsordenen, som hidtil har fået alle partier i Folketinget til at løbe skræmt bort. Penge, der ikke indgår i det offentlige omfordelingsmaskineri, er jo lig med færre penge til de kendte velfærdsydelser, overførsler og støtteordninger.

En mindre skattelettelse kan muligvis tilvejebringes af de midler, der spares, fordi den førte udlændingepolitik har sikret, at udgifterne på dén konto bliver færre end ventet. Men det vil selvsagt ikke kunne besvare spørgsmålet om, hvordan reelle skattelettelser skal finansieres.(...)

Givet er det, at nogen vil synes, det kommer til at gøre ondt.

Skattelettelser er et brud med en kultur. En kultur, hvorom der er opbygget interesser og institutioner. De giver ikke op uden videre. Men tager regeringen ikke fat på dén diskussion - som er kernen i velfærdsdiskussionen - forfra, vil den alligevel snige sig ind på regeringen bagfra. En valgkamp, der føres offensivt på skattelettelser, er slet ikke den ringeste måde at tage hul på det store emne.

Forrige artikel Udluftning i Skatteministeriet Næste artikel DF svigter de gældsramte