Udluftning i Skatteministeriet

Koncentrat af lederen "Skattefri spekulation" i Jyllands-Posten, 16. februar 2004.

Forhåbentlig er det en veludhvilet skatteminister Svend Erik Hovmand, der vender hjem fra ugens vinterferie på Gran Canaria. Han får brug for energien til at holde balancen på en ministertaburet, der efterhånden har antaget en faretruende hældningsprocent.

Hovmands departement har på det seneste været fast parkeringsplads for pinlige sager.

Først undlod ministeren at lukke et allerede konstateret lovhul. Telekoncernen TDC smuttede prompte igennem hullet og sikrede sig et skatteteknisk milliardfradrag for udgifter, som koncernen reelt aldrig havde haft. En fuldtallig chefgruppe i Told & Skat har bag ryggen på ministeren tilkendegivet, at den ikke vil sidde tilbage med aben i den sag. Skatteministeriet var advaret, men foretog sig intet.(...)

I den forgangne uge dukkede en ny, ildelugtende sag op. Denne gang er det bankerne med Jyske Bank og Sydbank i spidsen, der går efter at høste kunstige skattefradrag for et milliardbeløb. Bankernes skattetekniske fif består kort fortalt i, at de køber deres egne aktier op for derefter at annullere dem. Den fremgangsmåde har i flere år været anvendt som alternativ til at udbetale kontant udbytte til aktionærerne.(...)

Nu viser det sig imidlertid, at også bankerne diskret selvangiver flere milliarder i fradrag for kunstige kurstab ved handelen med egne aktier. Told & Skat har efter nogen tøven ladet bankerne vide, at den metode næppe er lovlig. Bankerne er uenige. Derfor ender sagen i Landsskatteretten, der træffer sin afgørelse til næste år.

Svend Erik Hovmands problem i den sag er, at en arbejdsgruppe under Skatteministeriet for længst har advaret om risikoen for et lovhul på netop dette område. Men ministeriet har aldrig fremsat det lovforslag, der kunne have afværget bankernes skattespekulation og en endeløs fortolkningsdebat om, hvad reglerne tillader.

Vi ved altså endnu ikke, om bankerne ligesom TDC fuldt legalt har udnyttet et hul i loven. Men vi ved, at Skatteministeriet også i denne sag har fumlet ubehjælpsomt rundt i arenaen.(...)

At det danske skattesystem er hullet, forældet og voldsomt kompliceret, er ingen hemmelighed. I årevis har skatteområdet fungeret som lovgivningens svar på et gennemtæret vandrør: Så snart et hul er stoppet, åbnes et nyt andetsteds i systemet.(...)

Men når konsekvensen af at forvalte skattestoppet tilsyneladende er total passivitet i et departement, der først reagerer - og da ganske irrationelt - når pressen bliver nærgående, er situationen uholdbar. Så fosser pengene ikke længere ud af statskassen. De kommer aldrig i nærheden af den. Selv for en statsminister, der har valgt en stålsat loyal linje over for sine ministre, må det efterhånden være åbenbart, at der er behov for en grundig udluftning i Skatteministeriet.

Forrige artikel Minister sparker lugtgener til hjørne Næste artikel VK vinder kamp om skattelettelser