Tale holder liv i værdidebatten

Koncentrat af lederen "Konsekvenser" i Berlingske, 8. oktober 2003 om statsministerens åbningstale.

Det er velgørende at høre en statsminister bruge sin trontale ved Folketingets åbning til at beskæftige sig med dette samfunds grundlæggende værdier frem for én lang opremsning af regeringens mere eller mindre teknokratiske lovforslag i det kommende år.

Og det var, hvad statsminister Anders Fogh Rasmussen gjorde.(...)

Noget for noget, som Fogh formulerer det.

Fogh kom til magten på en evne til at fange tidsånden, hvilket Socialdemokratiet fatalt forsømte. På en retorisk evne til at fremstille sine budskaber, så de slog an i vælgerbefolkningen.

Denne trontale lå på dét punkt i fin forlængelse af fortiden.

Derimod kan man ikke beskylde Anders Fogh Rasmussen for at overdosere sin tale med alt for konkrete bud på, hvordan næste fase af denne transformation skal ske. (...)

Fogh har allieret sig med den ikke ubetydelige del af de danske vælgere, som kræver konsekvens. Nu har det så fået en fælles overskrift som "værdikamp", men dybest set handler det bare om de samme dyder, som denne regering har slået på hele tiden. Og som i øvrigt nyder sympati langt ind i Socialdemokratiets rækker.

Derimod tyder talen på, at Anders Fogh Rasmussen udmærket ved, at han bør distancere sig fra de mest aggressive og ufrugtbare dele af værdidebatten.

Regeringen får ikke befolkningen med sig ved hadske angreb på enkeltpersoner eller forfattere.(...)

Men det er bestemt ikke det samme som at sige, at værdidebatten er aflyst. Heller ikke at de historiske diskussioner er det. Talen vidner om det.

Forrige artikel Venstrefløjen i demokratiets kulturkamp Næste artikel Royal klap gik ned på TV 2 og DR