Strukturdebatten kører skævt

Debatten om, hvorvidt kommunerne skal være større end de er i dag og om amterne skal fortsætte er ved at køre skævt. Det skyldes regeringens måde at gribe sagen an på. Den har nemlig valgt at nedsætte en kommission til alene at se på, hvordan den kommunale struktur skal være i Danmark.

Regeringen vil ikke først have en debat om, hvilke opgaver der skal varetages af kommuner og amter eller det, der skal afløse amterne. Det er galt og skævvrider beslutningsgrundlaget. Det ville dog ellers have været nok så interessant og give en bedre pejling af, hvor store - eller rettere sagt hvor små - kommunerne skal være for, at de kan løse deres opgaver.

I LO Faglige Seniorer i Frederiksborg Amt mener vi, at den enkelte kommune skal have så mange indbyggere, at den kan løfte de opgaver, der bliver tildelt den. Om det bliver med 30.000 eller 60.000 indbyggere er vel ikke afgørende. Det afgørende må være, hvilke opgaver der skal løses af kommunerne – og om de så kan det med et givet indbyggertal.

Omvendt mener vi, at diskussionen om opretholdelse af amterne kun kan gå én vej. De må nedlægges. De har ikke løst deres opgave. De har aldrig fået den folkelige opbakning, der er nødvendig – og som kommunerne trods alt har. Ikke mindst forholdene på sundhedsområdet har været kritisable. Det er et område, som vel især ældre mennesker naturligvis følger godt med i – og er meget sårbare overfor, når det ikke virker optimalt. Og det gør det ikke.

Derfor må amterne erstattes af en kombination af kommuner, der skal klare de nuværende amtskommunale opgaver – gerne i samarbejde mellem flere kommuner – og af nogle større demokratisk valgt regionsråd, som må stå for driften af sygehusvæsenet.

Uanset den kommende ny struktur i kommunebilledet i Danmark, så må det sikres, at de lokale sygehuse enten fortsætter eller bliver udlagt som et lokalt sundhedshus, hvor der er tilstrækkelig med lægelig og sundhedsmæssig kapacitet til, at et lokalsamfund kan få en hurtig, akut og tryg hjælp til at klare dagligdagens skavanker.

Forrige artikel Åbningstale mangler skattelettelser Næste artikel Blinde mærker i strukturdebatten