Åbningstale mangler skattelettelser

Koncentrat af lederesn "Værdifyldt tale" i Jyllands-Posten, 8. oktober 2003

Statsminister Anders Fogh Rasmussens stærke ønske om at føre værdidebat satte et afgørende præg på åbningstalen, da Folketinget i går indledte det nye folketingsår.(...)

Åbningstalen signalerede optimistisk tro på en udvikling, som kan blive et velkomment opgør med grædekoneri og sortsyn. Den var også overbevisende i sin selvsikre afsked ikke blot med klassekampen, klassesamfundet og de totalitære ideologier, som prægede det seneste århundrede, men også med virkelighedsfjern systemtænkning, forstenet tankegang og den politiske korrektheds kvælertag.

Set i dette perspektiv kan regeringen også fortsat være stolt af, at den fik gjort op med den slaphed og mangel på konsekvens, som prægede den tidligere regerings udlændingepolitik.

Det virker særdeles overbevisende, og det vil regeringen forhåbentlig også blive belønnet rigeligt for. (...)

Det er glædeligt, at statsministeren vil praktisere belønningsprincippet, som er velegnet til at fremme udviklingen positivt på vigtige samfundsområder. Men når statsministeren fortsat hævder, at det skal kunne betale sig at gøre en ekstra indsats, bliver man belært af erfaringen desværre stærkt i tvivl om, hvori denne belønning består.(...)

Anders Fogh Rasmussen skylder fortsat sine kernevælgere og mange andre en uddybende forklaring, når det tilsyneladende bliver ved en skattelettelse så beskeden, at den næppe kan få en funktionær eller kassedame M/K til at møde tidligere eller gå ret meget senere.

Det er vigtigt, at vi har klaret krisen bedre end så mange andre, og at regeringen tror på, at opsvinget kan ventes i løbet af næste år. Alligevel ville det være bedre, hvis statsministeren også troede så meget på de dynamikskabende principper, som ligger i det liberalistiske grundsyn, at det kunne komme an på en prøve, så længe ledigheden fortsat stiger, og arbejdsmarkedsreformen ikke har vist sin effekt.

Selv om lovkataloget rummer gode initiativer, indeholder det ikke afgørende tiltag, som får hjulene til at dreje så meget hurtigere, at det får mærkbare økonomiske resultater.

Arbejdslyst og kreativitet kan blive positive effekter af værdidebatten, som kan være samfundet til stor gavn på længere sigt. Men der er også brug for mod og dristighed til at skabe økonomiske resultater her og nu, og hvad dette angår, skal regeringen stadig oppe sig.

Forrige artikel Hovedløs ældrecheck Næste artikel Strukturdebatten kører skævt