Blinde mærker i strukturdebatten

Mens vi venter på strukturkommissionen, raser debatten om den fremtidige kommunale struktur. Forståeligt nok, for meget er i spil, ligesom fremtiden er usikker for rigtig mange politikere og ansatte i de kommunale administrationer.

Debatten føres imidlertid med et par ”blinde makkere”.

Den ene blinde makker er den manglende udligningsreform. En ændret kommunal struktur ændrer ikke ved det faktum, at der i disse år sker en kraftig skævvridning af Danmark. De rige kommuner bliver rigere. De fattige kommuner bliver fattigere. Større kommuner vil i sig selv ikke rette op på det problem. Det kan kun en udligningsreform. Men heller ikke her lever regeringen op til sine valgløfter.

Den anden blinde makker er at ingen kender strukturkommissionens anbefalinger af, hvordan de offentlige opgaver skal løses i fremtiden. Den fremtidige struktur er helt afhængig af, hvilke opgaver der skal løses hvor.

Jeg tror, at en ny kommunal struktur vil blive ganske gennemgribende. Dels er det mere end 30 år siden, der sidst skete ændringer på området. Dels er der sket store ændringer i samfundet siden da. Lad mig her blot nævne:

  • mange nye og anderledes opgaver der skal løses af kommunerne,
  • udviklingen på IT-området, det er blevet lettere at kommunikere over lange afstande,
  • øget mobilitet i befolkningen, hvor folk oftere flytter kommune, fordi de finder et nyt arbejde,
  • flere har tilknytningsforhold til mere end én kommune, bor i én kommune, arbejder i en anden og har måske fritidshus i en
  • der er dannet flere fælleskommunale selskaber, fordi mange kommuner er blevet for små til selv at løse opgaverne.

    Udviklingen de kommende år bliver ikke mindre og vil komme til at ske i et betydelig hurtigere tempo end hidtil.

    Derfor mener jeg, at der er behov for en gennemgribende reform, der er sikret en lang levetid. Det vil sige, at kommunerne skal være af en sådan størrelse, at de bliver i stand til at løse hovedparten af opgaverne selv.

    Men alt afhænger af, hvilke opgaver der skal løses hvor, og at vi får en udligningsreform.

  • Forrige artikel Strukturdebatten kører skævt Næste artikel Hykleriske Fogh