Sort arbejde nødvendigt

Koncentrat af lederen "Presset til at arbejde sort" i Berlingske Tidende, 13. februar 2004.

Sådan kan fortolkningen af en rapport vende op og ned på begreberne.

Undertiden kan en enkelt formulering være afslørende for, hvordan tankegangen er i dele af samfundet. Og hvorfor det er så hård - og nødvendig - en værdikamp, statsminister Anders Fogh Rasmussen og den borgerlige regering kæmper.

Således kunne man ved præsentationen af en ny rapport fra RUC om indvandrere og arbejdsmarkedet høre og læse vendingen, at indvandrere "presses ud i sort arbejde", fordi de udelukkes fra et almindeligt arbejde.

Havde rapporten nu handlet om almindelige danske håndværkeres måneskinsarbejde, kunne man nøjes med at konstatere, at en række ellers gode samfundsborgere bevidst overtræder loven. Men ifølge bl.a. Radioavisen og dagbladet Politiken er indvandrere altså ikke i stand til at foretage et selvstændigt valg.(...)

At sort arbejde trives i både indvandrer- og etnisk danske kredse kan kun komme bag på folk, der lever i en osteklokke. I den forstand er RUC-rapporten inderligt overflødig.(...)

Det handler imidlertid ikke om at være udelukket fra arbejdsmarkedet. Det handler om, at vi har et skattesystem, der ikke gør det muligt at tjene en lav løn og leve rimeligt af den. Hvilket igen modarbejder indslusningen på arbejdsmarkedet og dynamikken i samfundet.

Hvis man lever i et system, hvor det uden større risiko er muligt både at få overførselsindkomst og arbejde sort, skal man næsten være renere end Jomfru Maria for ikke at falde for fristelsen.

Det fritager hverken indvandrere eller andre for et ansvar. Men det kunne være et fingerpeg om, at noget bør laves om.

Forrige artikel SF kan ikke få nok EU Næste artikel Tak til Løkke for at forbyde svinsk sex-CD