Socialdemokraterne vakler stadig

Koncentrat af lederen "Socialdemokraternes identitetskrise" i Berlingske om Socialdemokraternes ny valgoplæg.

Ved sidste valg druknede valgkampen for Socialdemokratiet i lige dele berøringsangst over for udlændingepolitikken og forvirring om partiets mærkesager.

Det har partiformand Mogens Lykketoft lært noget af. I en ny plan vil Socialdemokraterne kopiere Venstres valgstrategi.

Nu skal indsatsen ske på syv udvalgte områder. Det drejer sig bl.a. om et loft på 1.000 kr. for daginstitutionstakster, stop for miljønedskæringer og bedre ældreforsorg.

Taktisk set er det meget fornuftigt. Lykketoft håber, at VK-regeringen løber ind i yderligere problemer med finansiering af velfærden som følge af dårlige konjunkturer. Og nu har han lavet en drejebog for, hvordan man kan angribe regeringen på de bløde værdier.

Men Lykketoft har kun lært en lille del af lektien fra sidste valg. Den socialdemokratiske drejebog forbigår to helt afgørende emner.

Det første er udlændingepolitikken. Socialdemokraterne skylder et klart svar på, hvilke dele af regeringens stramninger man vil gøre op med, hvis man får magten. Et fremtidigt samarbejde med de Radikale igen fordrer, at én af de to parter bøjer sig. Og ingen af dem har råd til at gå på kompromis.(...)

For det andet forbigår Lykketoft skattestoppet. Med et loft over daginstitutionstakster på 1.000 kr. plus de andre dyre løfter er der lagt op til betydelige nye offentlige udgifter i det socialdemokratiske valgoplæg. Men der er ikke anvist en vej til finansieringen.(...)

Valgoplægget afslører, at Socialdemokraterne stadig befinder sig i en identitetskrise. Partiet har stadig utrolig svært ved at finde sin plads mellem den hårde linje til de værdibaserede emner som kriminalitet, udlændinge og mere faglighed i skolerne og på den anden side den traditionelle rolle som beskytter af de bløde sociale værdier.

Forrige artikel Foghs tale om moral er klæbrigt hykleri Næste artikel Et rødt kabinet er ingen trussel