Hang til populisme

Koncentrat af lederen "Politisk populisme" i Jyllands-Posten, 29 august 2003

EN LILLE detalje i regeringens stort anlagte præsentation af regeringsgrundlaget har med rette påkaldt sig særlig opmærksomhed.

Ikke fordi det er særligt klogt, men fordi det er ualmindeligt dumt og understreger regeringens hang til populisme og overfladiske løsninger.

Det skal nu være forbudt at "gå med kniv", som det så dramatisk hedder.

Det vil sige, at tusindvis af skikkelige og lovlydige danskere med et slag kriminaliseres. De tusinder af danskere, der går rundt med små lommeknive med sakse, neglerensere, proptrækkere og dåseåbnere, som i en snæver vending kan anvendes til forefaldende gøremål, bliver lovbrydere.

Nu er der ingen grund til at tro, at disse danskere vil gå bodsgang til politistationerne og brødebetynget aflevere deres neglefile.

De vil stilfærdigt konstatere, at lovinitiativer rettet mod forbrydere ikke angår dem og blæse forbudet en hatfuld. Dermed har regeringen ikke opnået andet end en yderligere udbygning af den despekt for love og regler, der følger af åbenlyst urimelige love.(...)

Det gælder i denne sag som i så mange andre, at regeringen slynger om sig med overflødige lovinitiativer, der kun tjener til at dølge dens mangel på handlekraft.

Gældende våbenlov og våbenbekendtgørelse er glimrende, som de er. (...)

Det er umuligt at fastlægge grænser for, hvad der er våben, og hvad der er redskaber, for stort set alt kan i en given situation bruges som våben.

Men det er der allerede taget højde for i gældende lov, der giver politiet vide muligheder for at vurdere, om et instrument i en bestemt situation er egnet som våben eller må betegnes som et legalt redskab.

Forslaget ligger i direkte forlængelse af regeringens såkaldte rockerpakke, hvor man gik i selvsving og vedtog love, der truer retssikkerheden for den overvejende del af landets borgere, der opfører sig pænt og ordentligt.

Fordi altså en promille af befolkningen driver kriminel aktivitet, og fordi nogle galninge dræber en italiensk turist, skal hele befolkningen mistænkeliggøres.

Faktum er, at der ikke er behov for en eneste lovændring for at bekæmpe den organiserede kriminalitet og for at gribe ind over for voldsmænd, der bevæbner sig med knive, når de går i byen.

Det eneste, der er behov for, er beslutsomhed og konsekvent anvendelse af gældende lovhjemmel. Hvis politi og skattemyndigheder tog sig sammen og gjorde en helhjertet indsats, ville de kunne komme rockeruvæsenet til livs, uden at grundlæggende retssikkerhedsprincipper skulle krænkes.(...)

Det kræver arbejde, og det kræver et langt, sejt træk. En sådan indsats er ikke så velegnet til at puste sig op på og demonstrere kortsigtet handlekraft .

Men den ville styrke troværdigheden.

Forrige artikel S-front mod Stavad i strukturdebat Næste artikel Pindemadder fra Gyldendal