S-fembanden rykker

Koncentrat af lederen "Fembanden rykker" om fem S-borgmestres konkrete forslag til en kommunalreform.

LIGESOM KINA ENGANG havde sin Firebande, har socialdemokraterne i Danmark fået sin Fembande.

Fem socialdemokratiske topfolk, Næstveds borgmester Henning Jensen, borgmester Vagn Ry Nielsen, Horsens, borgmester Kjeld Hansen, Herlev, rådmand Flemming Knudsen, Århus, og Odenses borgmester og næstformand i Kommunernes Landsforening, Anker Boye, rykker med sidstnævnte som talsmand ud med prisværdig klar tale i strukturdebatten.

Erstat amterne med større regioner, og sammenlæg kommunerne til større enheder, er essensen i budskabet, som de fem serverede med følgende fælles udtalelse: »Tidspunktet er kommet, og det er nu, vi skal tilrettelægge en handlekraftig struktur, der kan løfte og bære det danske velfærdssamfunds udfordringer i et 20-30-årigt perspektiv.«

De fem kommunale topfolk er ikke hvem som helst, men socialdemokratiske kommunalpolitikere med både erfaring og politisk tyngde, og modsat deres landspolitiske partikammerater har de ikke berøringsangst med hensyn til udogmatisk og fordomsfri diskussion af fremtidens struktur.

Med de klare synspunkter sætter Fembanden sig modigt op mod socialdemokraternes officielle politik på området, der p.t. vil fastholde amtslig/regional skatteudskrivning, og som slet ikke har noget bud på opgavefordelingen mellem amter og kommuner i fremtiden.

Udspillet modtages med klædelig, om end også sjælden, spagfærdighed af socialdemokraternes kommunalordfører Ole Stavad. Han nøjes med at konstatere, at de fem kommunalpolitikeres udspil er helt anderledes end partiets officielle holdning. (...)

Hvis regeringen agerer fornuftigt, overvinder den berøringsangsten og skrækken for, hvad vælgerne kan finde på ved næste valg og går i positiv dialog med de fem socialdemokrater, hvor talsmand Boye mere og mere ligner en, der er i stand til at formulere væsentlige dele af fremtidens socialdemokratiske indenrigspolitik.

Forrige artikel Fogh slår plat på besættelsestiden Næste artikel Godhedens intolerance