S og R fører i velfærdsdebat

Koncentrat af lederen "Nye tider - DF og V er kustoder i velfærdsdebatten" i Politiken 19/4 2005.

»DANSKERE UNDER 40 år kan godt begynde at indstille sig på en større reform af folkepensionen og en afskaffelse af retten til efterløn, hvis velfærdssamfundet skal sikres på længere sigt«.

Sådan lød udmeldingen for et halvt år siden fra en forholdsvis ukendt socialdemokrat. Helle Thorning-Schmidt hed hun. Og knap nok var sætningen formuleret, førend partiets daværende formand, Mogens Lykketoft, viftede den væk, som var det en flue, der havde sat sig på næsen.

»Debatten er malplaceret«, tordnede han. Og så var der ikke så meget at tale om. Basta! For S havde én gang for alle besluttet sig for, at det ved en jætteindsats nok skulle blive muligt at skrabe den sidste krone hjem, så alle velfærdsordninger - fra efterlønnen over børnecheck til alle til folkepension - skulle blive betalt til tiden. En gang langt ude i fremtiden forstås.

Den holdning ærgrede vi os over på denne plads.(...)

I DAG HEDDER S-formanden Helle Thorning-Schmidt. Og nu er hendes ønske om at sætte velfærdsreformer på dagsordenen blevet socialdemokratisk politik. Men nu er det pludselig Pia Kjærsgaard (DF) og finansminister Thor Pedersen (V), der vånder sig. Der rystes i ét væk på hovedet af den nye formand, som tillader sig at ville reformere den danske velfærdsmodel. Hvor vover hun at ville røre ved efterlønnen! Og pensionsalderen!

(...) Noget tyder på, at S og R bliver frontløberne i velfærdsdebatten.

Forrige artikel Regeringen for træt til debat Næste artikel Læger er for svære at få fat i