Regler for deleorlov er svære at forstå

"Hvis der skal være ligestilling på jobmarkedet, må ligestillingsministeren sørge for, at det ikke kun er jura-uddannede forældre, der kan finde ud af at bruge deleorloven," skriver MF Anne Grete Holmsgaard i dette debatindlæg.

Efter års kamp blev det endelig muligt at dele barselsorlovens sidste 32 uger. Far kan få lov at være med i barnets tidlige opvækst, og mor har mulighed for at komme hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet.

Alt sammen såre godt og et skridt på vejen til en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv for begge køn. Det virker bare ikke. Kvinderne er stadig i alt for høj grad dem, der tager slæbet og straffes på både jobmuligheder, løn og pension.

Problemet er enkelt: Reglerne for deleorlov er så komplicerede, at hverken forældre, arbejdsgivere, kommune eller fagforening kan finde ud af dem.

Indtil videre er 84.000 forældre gået på barselsorlov i år. Af dem har kun 800 benyttet sig af muligheden for at komme delvist tilbage på arbejdet sideløbende med barselsorloven. Det er ikke mangel på vilje. Det er et udtryk for total forvirring om mulighederne.

Regeringen må forklare reglerne
Den situation må vi have lavet om på, og derfor skal regeringen hjælpe de kommende forældre med at finde ud af reglerne. Ellers kommer ordningen til at samle støv, og kvinderne kommer tilbage til kødgryderne.

Det er ikke nok at lade det være op til arbejdsgiveren og forældrene at kæmpe sig igennem det morads af regler, politikerne har skabt for dem. Hvis der skal være ligestilling på jobmarkedet, må ligestillingsministeren sørge for, at det ikke kun er jura-uddannede forældre, der kan finde ud af at bruge deleorloven.

Forrige artikel Lyt til Birthe, Mimi og Britta Næste artikel Fri os for lovdiktat i skilsmisser