Fri os for lovdiktat i skilsmisser

Koncentrat af lederen "Efter skilsmissen" i Berlingske, 15. oktober 2003 om Socialdemokraternes forslag til fælles forældremyndighed

På papiret ser det helt rigtigt ud, når Socialdemokraterne med lovgivning vil sikre, at fælles forældremyndighed bliver det almindelige efter skilsmisse.

Men i praksis vil lovdiktater om fælles forældremyndighed skabe flere problemer, end der er i forvejen. I langt de fleste tilfælde formår tidligere ægtefæller at finde frem til en hverdag, som tilgodeser alle parter på en fornuftig måde.

I de tilfælde, hvor der er ondt blod mellem skilsmisseparterne, vil fælles forældremyndighed kun give endnu en mulighed for at bruge de fælles børn som redskab til yderligere forgiftning af atmosfæren.

Det er en kendsgerning, at det i altovervejende grad er mødrene, der efter skilsmisse får tilkendt forældremyndigheden. Det er også en kendsgerning, at en del fædre føler deres rettigheder forbigået.(...)

Men de voksnes problemer må ikke skjule, at det efter et opløst parforhold først og fremmest drejer sig om at tilgodese børnenes trivsel. Hvis børnenes velfærd ligger de voksne så utroligt meget på sinde, ville der nok være flere, som tilsidesatte egne interesser og trods problemer fastholdt ægteskabet.(...)

Fælles forældremyndighed vil nok give voksne flere rettigheder, men måske der i stedet er mere brug for flere rettigheder til børn, så man får færre af de hjerteskærende scener med børn, der hylende slæbes til samkvem.

Forrige artikel Regler for deleorlov er svære at forstå Næste artikel Den liberale systemtænkning