Politiske rammer om top-idrætspræstationer

Kulturministeren forklarer baggrunden for et lovforslag om Team Danmark, der er et resultat af den politiske aftale om eliteidrætten.

Der bliver i disse dage taget en række vigtige skridt for dansk eliteidræt.

Forleden blev der sendt et forslag til lov om eliteidræt til høring. Forslaget handler bl.a. om Team Danmarks opgaver og struktur og er et resultat af den politiske aftale om eliteidrætten. En vigtig aftale efter længere tids uenighed mellem forskellige parter.

Nu er der enighed om at skabe et mere fleksibelt Team Danmark og sikre den fornødne ro omkring elitearbejdet – for det er jo faktisk det, hele sagen handler om. At de aktive eliteidrætsudøvere får de bedst mulige forhold.

Næsten samtidig blev der sendt et oplæg om Idrætspolitisk Analyseinstitut til høring i idræts- og forskningsmiljøet. Instituttet skal være med til at skabe indsigt i idrætten og debattere sammenhængen mellem idræt, kultur og samfund, dvs. stile mod en alsidig idrætspolitisk debat.

Det skal ske på et fagligt højt niveau, hvor relevante emner tages op uafhængigt af politiske hensyn eller interesseorganisationer. "Analyseinstituttet tager form," som en avis da også skrev dagen efter.

Præstationer fordrer rammer
Det kan lyde kedeligt, men for at vi kan juble over store idrætspræstationer, skal de politiske rammer sikre seriøse muligheder for at dyrke idræt på topplan i Danmark. Der skal være politisk enighed om mål og midler.

Det er det, vi politikere er sat til at tage os af. Vi har som bekendt kun magten til låns, men mens vi har den, skal vi bestræbe os på at bruge den så optimalt som muligt. I dette tilfælde for elitens skyld.

Hvorfor eliten? Jo, fordi det er eliten, der rykker grænser. I dette tilfælde fysiske grænser: grænser for, hvad mennesket kan præstere i idrættens arena. Det er eliten, som sætter nye rekorder og driver idrætten fremad. Også i idrættens verden har vi brug for dem, der kan præstere det ypperlige og storslåede. Det er både smukt og livsbekræftende og kan være med til at sende begejstring og vilje ned gennem kulturen.

Derfor giver vi eliteidrætten en hjælpende hånd gennem praktisk politik, der gør den forskel. Det er nemlig ikke nok at sætte sig tilbage i lænestolen og håbe på det bedste. Vi må frem i skoen, som mine børn er begyndt at sige.

Med disse ord vil jeg ønske alle en glædelig jul & et godt nytår!

Forrige artikel Fogh alene i verden Næste artikel Et spørgsmål om stemmevægte