Politik og politi - undgå detailstyring

Koncentrat af lederen "Politik og politi - når Folketinget detailstyrer politiarbejde" i Politiken 10. juni 2003.

DET ER EN klokkeklar skandale, at efterforskningen af Miamordet har været forsinket på grund af bureaukratiske forviklinger omkring tildelingen af ekstramandskab til Ringsted Politi.

Derfor er det også uacceptabelt, når repræsentanter for Rigspolitiet søger at bortforklare fadæsen med, at sagen kunne være håndteret bedre »set i bagklogskabens lys« , ja, at rigspolitichef Torsten Hesselbjerg direkte siger, at man bare kunne have henvendt sig til ham. Så var der kommet mere mandskab omgående.

Men selv om Miasagen er alvorlig, så er den ikke enestående. Og derfor burde ansvarlige politichefer hverken have brug for bagklogskab eller for at gå helt til toppen for at håndtere den.

Så enkelt er det, og det burde rigspolitichefen åbent indrømme sammen med en forsikring om, at tilsvarende procedurefejl ikke vil forekomme i fremtiden. (...)

VI ER HELT enige i, at fleksibilitet i politiet er vigtigt. Og en af de vigtigste forudsætninger for fleksibilitet er, at politikerne holder op med at detailregulere politiets arbejde og overlader ansvaret til dem, der formodes at have forstand på det. (...)

Resultatet af den konstante politiske indblanding i politiarbejdet betyder razziaer i Christiania hver anden dag. Tidligere var det rocker- og bandekriminalitet, der tog alle ressourcerne, hvis da ikke politikerne krævede mere nærpoliti for at give lokalbefolkningen en falsk tryghed over for farer, som alligevel kræver forstærkning udefra, hvis de opstår. Og sådan kunne vi blive ved.

Politikerne kunne gøre politiet og offentligheden en tjeneste ved at koncentrere kræfterne om efterårets politiforlig, navnlig ved at sammenlægge politikredse til effektive enheder med ekspertise til at håndtere nutidens højteknologiske opklaringsarbejde. Planerne er klar, og politiet støtter dem.

Forrige artikel Dansk Folkeparti oprettet i 1941 Næste artikel Nej til muslimsk præstestyre